Spullen brengen

Door Jelle Brandt Corstius

Spullen brengen

 20,99

Bestel vóór 31 december en ontvang de limited hardcover edition van Spullen brengen! Het boek valt in februari bij je op de deurmat.


Toen Poetin Okraïne binnenviel zou Jelle Brandt Corstius eigenlijk voor een nieuwe televisieserie naar Rusland gaan. De oorlog zette alles op zijn kop. Om grip te krijgen op de situatie en iets te doen tegen de verslagenheid, begon hij de podcast Voordat de bom valt, waar tienduizenden luisteraars op afstemmen.

 

In de zomer van 2023, de oorlog was al vijfhonderd dagen aan de gang, begon het bij Jelle te knagen. Al meer dan een jaar besprak hij een land in oorlog, zonder de oorlog van dichtbij te hebben meegemaakt. Juist op dat moment belde schrijver Jaap Scholten, die spullen inzamelde voor het Oekraïnse leger. Hij had zeven auto’s gekocht en hij zocht nog chauffeurs om ze naar Kiev te rijden. Het was tijd om naar Oekraïne te gaan: spullen brengen.

 

In dit boek doet Jelle verslag van deze reis die – in een bont gezelschap nuchtere Hollanders – leidt langs de vluchtstroken, adellijke jagershutten en tankstations met gore hotdogs. Dwars door de levende geschiedenis van Europa tot aan het Oekraïnse front. En terwijl hij kilometers asfalt aflegt, probeert Jelle zich te verhouden tot zijn oude liefde, het land waar hij nu onmogelijk nog van kan houden: Rusland.

 

Tussen 2005 en 2010 was Jelle Brandt Corstius (1978) correspondent in Rusland voor Trouw. Ook maakte hij meerdere televisieseries over het land. Zijn boek As in tas werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Op dit moment is Jelle bezig met een zesdelige reisserie over Oekraïne voor de VPRO.