Googlografie

Geboren in 1978 in Bloemendaal. Woonde daarna een jaar in Minneapolis. Op mijn vierde verhuisd naar Amsterdam. Zat op het Amsterdams Lyceum. Studeerde een jaar in een klein college in Pennsylvania, en verdiepte mij onder meer in de vakken Bowlen, Scubaduiken en Toneelpodium Bouwen. Studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Kreeg interesse in de Armeense genocide. Raakte verslaafd aan Karel van het Reve, en probeerde in elk essay wel een theorie van hem te stoppen. Leerde de echte journalistiek als redacteur bij Barend en van Dorp tussen 2002 en 2004.

Maakte intussen reizen naar Rusland. en raakte gefascineerd. Als je even hier kijkt snap je wel waarom. In St. Petersburg leerde ik Russisch (een beetje). Verhuisde in maart 2005 naar Moskou, zat de eerste twee maanden in een klein kamertje in dit gebouw, waar ik nog meer Russisch leerde. Sindsdien werkte ik als freelance journalist voor Trouw en De Standaard, en af en toe maakte ik een reportage voor Wordt Vervolgd. Af en toe leid ik mensen rond in Moskou. Af en toe geef ik een lezing.

Die reizen vormen de basis voor mijn drie boeken, die bij Prometheus verschenen. Een vierde is op komst. De boeken vormden weer de basis voor twee series over Rusland, die ik voor de VPRO heb gemaakt. Voor Tegenlicht heb ik een portret gemaakt van Moskou in 24 uur. Op dit moment ben ik een nieuwe serie in India aan het voorbereiden, en volg daarvoor Hindilessen bij het India-instituut. We hebben intussen alles gefilmd, eerste uitzending staat gepland voor 2 december 2012.

In mijn vrije tijd zet ik filmpjes op Youtube, al doe ik dat niet zoveel meer. Reizen vind ik het leukst. Vaak met collega journalisten zoals Simon Kruse Rasmussen. Of met fotografen, zoals Jeroen Toirkens, van wie zojuist het boek Nomad verscheen en Rob Hornstra. Over fotografen gesproken, de foto hiernaast is gemaakt door Bob Bronshoff. Deze geweldige site is gemaakt door Alain Otjens, lange tijd de enige websitebouwer ter wereld zonder website, maar nu niet meer.

Oja, ik vergeet Zomergasten helemaal. Gepresenteerd in 2010 en 2011. Helaas staan de afleveringen niet online, maar op site staat een berg met info en wat losse videodingetjes.