Zomergasten top 43. #32

Veel stand up comedians maken een interessante evolutie door. Ze zijn eerst grof en grappig, beginnen veel geld te verdienen, maken concessies voor nog meer geld tot ze zijn veranderd in humorloze zones. Klassiek voorbeeld is Eddie Murphy, die met zijn keiharde Raw-show de standaard zette in de stand up comedy (Murphy was op zijn beurt weer geinspireerd door Richard Pryor, maar dat is voor mijn tijd). Neem deze scene:

Daarna begon hij met films, die aanvankelijk nog grappig waren ook, waaronder mijn all time favorites Trading Places en Coming to America. Het zijn een van de weinige films die ik altijd weer afkijk als ze op tv langskomen. In Coming to America speelt Eddy Murphy vier verschillende rollen, waaronder de dominee Randy Watson (die ook haargel verkoopt onder de naam Soul Glo):

Daarna ging het algauw bergafwaarts in de filmcarrière van Eddie Murphy, met als absolute dieptepunt Beverly Hills Cop III.

Chris Rock, nog een van mijn favorieten, pakt het beter aan. Ook hij maakt matige films, maar combineert dat met vlijmscherpe stand up comedy, zoals deze klassieke scene uit zijn show Kill the Messenger (toch?)

Nooit gedacht dat Chris Rock zoveel afwist van Russische vrouwen.

Tenslotte is er nog Bob Saget, die de meesten van ons kennen als de brave vader in de sitcom Full House en flauwe presentator van America’s funniest home video’s, maar die een duister verleden heeft als keiharde stand up comedian, en daar sinds kort weer mee doorgaat:

5 reacties op Zomergasten top 43. #32

 1. Reactie van 吳婷婷

  教育的目的,不在應該思考什麼,而是教吾人怎樣思考............................................................

 2. Reactie van 楊儀卉

  人生就像一顆核桃,必須敲破它,才會顯出他的內容。......................................................

 3. Reactie van Kaj

  Prachtig fragment van Chris Rock inderdaad. Het komt echter niet uit Kill The Messenger, maar uit Never Scared.

 4. Reactie van Gwiep

  Het is voor het eerst dat ik iets zie van Bob Saget waar ik ongegeneerd om kan lachen. Bij Full House en America's Funniest was het toch meer de plaatsvervangende schaamte van de slechte grappen die op m'n lachspieren werkte.
  En dat fragment van Coming to America. Heb je dat zelf met een Russische camcorder van tv opgenomen ;-) Maar inderdaad: je blijft kijken, ondanks de beeldkwaliteit.
  Gwieper

 5. Reactie van Josien

  Bob Saget speelt nu ook in de serie Entourage, als 'zichzelf'.

Reageren