Jelle – zet een muts op

Nederlanders kunnen goed tegen de wind. Pas als je veel reist krijg je door hoe vaak en hard het in Nederland waait. En hoe bijzonder het is dat wij in Amsterdam op de fiets tegen een keiharde wind infietsen, en weigeren af te stappen, terwijl de fiets zo langzaam gaat dat hij elk moment om kan vallen. Regen, daar kunnen we ook goed tegen. Dagenlange miezerregen, die alle dagen van het jaar mogelijk is. En dan gewoon met de kinderen in de bakfiets met een zeiltje eroverheen.

Kou, dat is een ander verhaal. Dat komt omdat het niet zo vaak (meer) koud is in Nederland. We zijn vergeten hoe we ons moeten gedragen. Zo zie ik veel mensen over straat lopen zonder muts, terwijl het vijf graden vriest. Toen ik eens in Moskou op straat zonder muts liep, sommeerde een omaatje mij gelijk naar huis te gaan en er eentje op te zetten. De meeste warmte verdwijnt via je hoofd, dus die Russen hebben wel een punt.

Een andere keer toen ik zonder muts liep, het vroor 16 graden en ik was geen omaatje tegengekomen, raakte ik in de war. Ik werd duizelig en wist niet meer waar ik was. Ik dook het dichtstbijzijnde gebouw in voor wat warmte. De dames van de lingeriewinkel keken mij vreemd aan, maar dat kon mij op dat moment niets schelen. De obsessie met mutsen gaat vrij ver: zo zetten Russen tot ver in de lente hun kinderen een muts op. Op een warme dag in mei zag ik eens een matroos een vijver in springen, terwijl een peuter met een muts toekeek. Vrouwen zitten in de winter nooit op bankjes, want dan ben je onmiddellijk onvruchtbaar. Wel kan je op een bankje zitten met een krantje, want zoals iedereen weet houdt een vel papier alle kou tegen.

Ik begrijp die obsessie met kou wel; elk jaar sterven honderden Russen door de kou, meestal zwervers en alcoholisten. Ze vriezen dood en sommigen verdwijnen dan in de sneeuw die vervolgens maandenlang op hen neerdaalt. In april, als het snel begint te dooien, komen al deze lichamen die zich sinds november hebben opgestapeld in een keer tevoorschijn. Moskovieten noemen hen ‘sneeuwklokjes’. Er zijn zelfs speciale sneeuwklokjesbrigades die door de straten patrouilleren op zoek naar lichamen. Kleed u dus warm aan! Ik wil uw lichaam dit voorjaar niet tegenkomen, in gympies en zonder muts.

 

 

 

3 reacties op Jelle – zet een muts op

 1. Reactie van astrid

  HOI jELLE b.c
  IK GENIET erg van jou uitzendingen en hoe jij je ontspannen met mensen omgaat.Ik ben benieuwd naar je volgende reis .

  een groet van astrid

 2. Reactie van Eric

  Zou graag een keer met je op reis gaan, voor mij ben jij de beste reisleider!

 3. Reactie van Jenny

  Toevallig, heb Sneeuwklokjes in Moskou van A.D. Miller net uit. Ook gelezen? Over Russische zwendelpraktijken, uitstekend verwerkt in roman!

Reageren