Jelle – vreest de zomer

Ik zie op tegen de zomer. De avonden, de moeizame gesprekken, waarbij de irritatie altijd op de loer ligt. Ik heb het natuurlijk over onze familiebijeenkomst in Portugal. Mijn vader wordt 76. Normaal viert hij nooit zijn verjaardag, maar omdat 76 zo’n mooi en rond getal is, gaan we met de hele familie een week in een huisje in Portugal zitten.
Nu zal iedereen met een mengeling van enthousiasme en afgrijzen vooruitkijken naar een week met zussen, broers, ouders, neven en nichten in een huisje. Het is net zoals met drank of Facebook: familie moet je met mate doen. Het zijn de enige mensen in je kennissenkring die je niet hebt uitgekozen. En uitgerekend met die mensen zit je de eerste achttien jaar van je leven opgescheept.
Begrijp mij niet verkeerd: ik houd heel erg veel van iedereen in mijn familie (evenveel ook). Maar na een paar uur gaat het altijd mis. “Ja, wij hadden ook veel ruzie thuis, broers en zusjes hahaha,” hoor je dan vaak. Maar onze ruzies waren van een andere orde. Bij de meeste gezinnen is het vredig met af en toe een stevige discussie. Bij ons was het een langgerekte guerrillaoorlog met af en toe een wapenstilstand.
Een paar jaar geleden dacht ik dat we volwassen genoeg waren om weer eens iets met z’n allen te doen. Een weekend in een hotel in Gelderland, het leek mij goed om bescheiden te beginnen. Maar al bij de avondmaaltijd ging het mis, en liep ik naar de dichtstbijzijnde bushalte. Om vervolgens terug te lopen naar het restaurant; ik had honger. Nu gaan we niet een weekend naar Gelderland, maar een week naar Portugal. Toekomstige historici zullen op zoek gaan naar de aanleiding van de Derde Wereldoorlog. Ik kan het ze al vertellen: bij de Brandt Corstii in Portugal.
Daar komt nog bij dat die week in Portugal plaatsvindt tijdens de uitzendingen van Zomergasten, die ik ook dit jaar weer ga presenteren. Dit omdat het de enige week was waarin ‘iedereen’ kon. Het gekke is: mijn stress over Zomergasten valt in het niet bij mijn zorgen over het familieweekje. En dat zegt veel. Het moeilijkste moment is een paar minuten voor de uitzending, als je al met de gast aan tafel zit. Een klok telt de tijd af. Straks ben je live op televisie, drie uur lang. Kijkers verwachten een diepte-interview, maar intussen moet je je gast negentien keer onderbreken voor een fragment. Met een bruggetje. Maar geen opzichtig bruggetje! En ook geen onopzichtig bruggetje! En een interview met diepgang! Maar zonder intellectueel gewauwel! En (vul hier zelf wat in)! Uiteindelijk maakt het niet uit, want wat je ook doet, je weet dat je niet iedereen tevreden kan stellen, Nederland telt net zo veel bondscoaches als Zomergastenpresentatoren. Maar dit jaar zal de Zomergastenstudio voor mij een warm nest zijn. Mijn enige vrees is de dreigende paddenstoelwolk boven Portugal.

In: Parool 2 juli 2011. Eerdere columns verschenen in de bundel Van Moskou tot Medan

23 reacties op Jelle – vreest de zomer

 1. Reactie van Cten Hacken

  Haha!! Herkenbaar!!

  Een vraag:Dit jaar geen picknick in het Amsterdamse park??
  Was vorig jaar heel verrassend..

  Veel succes/sterkte deze zomer,

  groeten,

  Cuny ten Hacken

 2. Reactie van Aimee

  Is het echt zo erg? Wil je erover praten…..? (En hier zou dan een smiley moeten staan, maar die laat ik even weg of …. toch…. ;-)
  Maarre… vertel. Veel interessanter dan zomergasten.

 3. Reactie van Simone

  Jelle,

  Ik vond het een hele mooie uitzending van zomergasten vanavond.
  Ik was ontroerd.

  Sterkte met de familie!

 4. Reactie van Marije

  Beste Jelle,

  Ik begrijp dat je niet twittert in deze periode, kan ik me ook heel goed voostellen, maar ik wilde je toch even laten weten dat een heerlijke zomergasten avond heb gehad. Ik vond het een prachtige uitzending, erg open en ontroerend en niet alleen van Marc-Marie zijn kant. Heel erg bedankt!! Ik heb nu al zin in de volgende.
  Veel succes!

  Groetjes,

  Marije

 5. Reactie van Anneke

  Heb naar de uitzending uitgekeken. Een prachtige, ontroerende uitzending mat Marc Marie.

  bedankt Jelle voor de mooie TV-avond
  Anneke

 6. Reactie van Linda

  Ik blijf zelden wakker als een programma tot ‘laat’ wordt uitgezonden. Het was zo’n uitzending van Zomergasten waar je naar wil blijven kijken. Goed gedaan.

  Ik kan er niets aan doen, maar ik geloof dat ik stiekem zelfs een beetje verliefd ben op Jelle.

 7. Reactie van sandra biesheuvel

  Hoi Jelle!

  Wat heb ik genoten van de eerste aflevering van Zomergasten. Die chemie tussen jou en Marc-Marie was bijna voelbaar. En jouw eerlijkheid was ook hartverwarmend, hou vast dat gevoel!

  groetjes Sandra

 8. Reactie van D

  Mijn moeder zegt soms: “ik heb weer gelezen dat de familie van Brandt Cortius ook veel ruzie heeft!”

  Het is namelijk ECHT herkenbaar voor mij. Ik ben namelijk een keer op oudejaarsavond de trein ingestapt. En laatst nog zei ik geen zin meer in de familie te hebben. Heel veel discussies, ik word er zelfs schor van. Het begint al bij het ontbijt. Soms gooien mijn ouders zelfs delen van het ontbijt naar elkaar!

 9. Reactie van Hanneske

  Jelle, mail me als je kinderwens vervuld is…

 10. Reactie van herna

  Wat een geweldige uitzending met Marc-Marie. Respect.

 11. Reactie van Ingrid

  Beste Jelle,

  Ik geniet heel erg van zomergasten. Ik snap je ook heel wat betreft de familieruzies. Ik heb dat ook nogal erg met mijn schoonfamilie. Ook ik ben een keer bijna opgestapt bij een familie bijeenkomst van een week, vreselijk zijn ze.
  Sterkte in potugal!

 12. Reactie van Adri Zegers

  Ik heb genoten gisterenavond! wat een fantastische uitzending. En wat was de interactie goed!
  Hopenlijk gebruik je je technieken ook voor familie-aangelegenheden!

 13. Reactie van Herman Visser

  Al die ‘vrouwelijke aandacht’ moet je er toch wel doorheen helpen.

 14. Reactie van Esther

  Jee, wat veel vrouwelijk gedweep….moet dat nou weer?
  Niet van mij terwijl ik op en top vrouw ben.
  In eerste instantie moest ik erg aan je wennen aan jouw presentatie van Zomergasten. Ik vond je nogal rationeel en afstandelijk. Aan de andere kant is dat juist goed want je moet ook niet een avondje lekkere emotionele teevee gaan maken, dat is zo klef en dan komt de crux niet aan bod. Nou zag ik je met Marc-Marie en de klik was wonderschoon. Je bleef professioneel, toch ook wat afstandelijk maar op bepaalde punten vloeiden jullie in elkaar over en dat was heel prachtig!
  Jouw programma’s over Rusland vind ik om in te lijsten zo goed.
  Blijf me verblijden, informeren en laat me versteld staan van jouw kunnen.
  Sterkte Jelle! (en ik schrik nog altijd elke dag van de bel want ik ben ook niet van de zoete inval).
  Groet, Esther

 15. Reactie van elisabeth

  Prachtige uitzending vanavond
  Heb met open mond geluisterd.
  Goed gedaan Jelle
  groet Elisabeth

 16. Reactie van Stefan Bogers

  Hoi Jelle,
  wat een mooie en prettige website heb je! Vond het een ontroerende Zomergasten vanavond, en ik vind het prettig naar je te kijken en te luisteren.
  En wat een ontzettend gaaf filmpje over de leeuw :)
  Groetjes, Stefan

 17. Reactie van Yvonne

  Hoi Jelle,

  heb je ook zo’n hekel aan muggen? Niet veel geslapen dus vannacht en toen bedacht ik me (tussen alle andere gedachten door); waarom worden er altijd BN’ers uitgenodigd voor een vraaggesprek? Zou het niet veel interessanter en uitdagender zijn wanneer er een ON’er geïnterviewd wordt, al dan niet live? Die BN’ers kennen we nu wel. Het is maar een idee. Wanneer ga je trouwens weer een boek schrijven, ik heb erg genoten van de anderen.

  Groet van Yvonne

 18. Reactie van jootje

  zomeravond is een van mijn favoriete programma, Jellie wat kan jj interviewen!je kan het beste in een mens naar boven halen!Ik kijk naar vanavond uit,ps heb ook zo’n leuke familie.succes met alles wat je doet!
  Jootje.

 19. Reactie van joziena-Maria

  zomeravond is een van mijn favoriete programma, Jellie wat kan jj interviewen!je kan het beste in een mens naar boven halen!Ik kijk naar vanavond uit,ps ik heb ook zo’n leuke familie.succes met alles wat je doet!
  Jootje.vriendelijke groet groot mens.

 20. Reactie van jan willem

  Beste Jelle,
  Ik (we) hebben genoten van de uitzending van gisteravond, zowel van de gast als van de gastheer-interviewer.Beiden waren goed op dreef.
  Zomergasten mogen van ons wintergasten worden.vr.gr.wwp

 21. Reactie van Herbert

  uniek en ontroerend te constateren dat je jouw gesprekspartner met zoveel respect aanspreekt. Zelfs als je een andere afspraak met elkaar hebt gemaakt, dwingt deze sterke vrouw het respect af. Ik geniet enorm van jouw programma.

 22. Reactie van Heleen

  gweldig interview zondag met Erik van Lieshout! Complimenten (voor allebei)

 23. Reactie van Maaike

  Hi Jelle
  Kom je volgend jaar weer met zomergasten op tv?
  Ik zie er naar uit.
  M

Reageren