Jelle – verzint een woord

Ik heb het onmetelijke geluk dat ik op dit moment naar twee vakantiehuisjes kan. Het ene huisje is van de vader van mijn vriendin en ligt in Egmond. Laatst maakte ik daar een wandeling met mijn vriendin. Ze vertelde dat Staatsbosbeheer alle dennen en sparren had omgehakt, omdat die geen deel uitmaakten van de oorspronkelijke vegetatie.
Het was een rare wandeling, ik miste de geur van de dennen. En loofbomen, tja hoe zal ik het zeggen; niemand zingt met kerst ‘O, iep, o iep, wat zijn uw takken wonderschoon.’ Bovendien lijkt het mij
’s winters nogal ongezellig, al die bomen zonder blaadjes. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik mij erover opwond. Stop de dennenboomocide!
Het andere vakantiehuisje staat in Petten, ik ken het goed. Elke zomer van mijn jeugd bracht ik hier door. Ik liep door het mooie bos, dat gelukkig nog wel vol stond met naaldbomen, waar ik de boswachter tegenkwam, die ik ook al sinds mijn jeugd ken. We raakten in gesprek en ik besloot hem te vragen naar de omgehakte bomen in Egmond.
Ik weet het: tegenwoordig is het not done voor journalisten om feiten te checken. Vroeger was de nieuwscyclus een dag, tegenwoordig is iets na twintig minuten alweer oud nieuws, en in de jacht naar scoops brengen journalisten nieuwtjes zonder ze na te gaan. Zo meldden vele serieuze media, waaronder de site van Het Parool, ten onrechte dat Johan Derksen Zomergast zou zijn, zonder bijvoorbeeld mij of de VPRO te bellen.
Maar ik besloot om ouderwets genoeg het verhaal bij de boswachter te checken. Het lag genuanceerder; dennenbomen zien er misschien onschuldig uit, maar zijn in feite heel agressieve boomsoorten die het liefst alle andere bomen het bos uitgooien. De PVV onder de bomen, als het ware. Daar komt nog bij dat er veel meer dieren leven in loofbossen dan in dennenbossen. En dat er een Europese richtlijn was, waarin stond dat er in Europa al genoeg dennenbossen waren, maar dat het duinlandschap Nederland zo bijzonder maakt.
Dat zal allemaal wel, maar voor Nederlanders is een dennenbos weer bijzonder. En fijn dat die dieren het zo naar hun zin hebben in dat loofbos, maar mensen zijn toch ook dieren? Ik begreep dat het dennenbos van Petten bleef staan. Maar de dennenboomocide bij Egmond en andere stukken langs de kust gaat gewoon door. Als u het fijn vindt om ’s winters tussen kale bomen te lopen: gefeliciteerd! Als u het net als ik te ver vindt gaan: schrijf een brief naar Staatsbosbeheer, of stel hier vragen over aan een boswachter bij u in de buurt.

In: Parool 25 juni 2011. Eerdere columns verschenen in de bundel Van Moskou tot Medan

3 reacties op Jelle – verzint een woord

  1. Reactie van Jessica

    Heel jammer dat Johan Derksen geen zomergast is.

  2. Reactie van Jessica

    Waar is nou dat andere zomerhuisje?

  3. Reactie van Julia

    hahaha ‘Het lag genuanceerder; dennenbomen zien er misschien onschuldig uit, maar zijn in feite heel agressieve boomsoorten die het liefst alle andere bomen het bos uitgooien. De PVV onder de bomen, als het ware. Daar komt nog bij dat er veel meer dieren leven in loofbossen dan in dennenbossen.’

Reageren