Jelle – staat in de Eftelingopstelling

Met lichte tegenzin liep ik de vertrekhal van Schiphol binnen. De staarfase is weer aangebroken. De afgelopen zes weken ben ik achttien uur met mijn kop op de televisie geweest en dat begin je na enige tijd te merken. Televisie is een wonderlijk medium; de kijker krijgt het idee mij te kennen. Dat kan op verschillende manieren uitwerken. Na de Rusland-serie hadden sommigen het idee dat ik een oude en goede vriend van ze was. Mannen sloegen instinctief een arm om mijn schouder, en schrokken vervolgens van hun eigen reactie. Wonderlijk detail: om de een of andere reden werd ik tijdens de Ruslandseries in de helft van de gevallen aangesproken door Surinaamse mannen van middelbare leeftijd.

Bij Zomergasten werkt het anders, en ben ik kennelijk geen vriend die je op de schouder klopt. Het is wat afstandelijker, mensen staren je aan. Dan heb ik liever die arm om mijn schouder. Maar wat ik van het vorige jaar weet: het slijt wel weg, en over een paar maanden zit ik alweer in de ken-ik-jou-niet-van-fase. Dan word ik weer aangesproken door mensen die er zeker van zijn met mij een drankje te hebben gedronken met een gezelschap op een terras in Muiderberg. Dat houden zij ondanks mijn ontkenningen stug vol, en dan moet ik, horror, zeggen: ‘U kent mij van televisie’.

Uitgerekend midden tijdens de uitzendingen moest ik naar Schiphol, voor mijn vlucht naar Lissabon. Voor de familiebijeenkomst weet u nog? Die is uiteindelijk zonder ruzie verlopen en was zelfs leuk. Waarschijnlijk omdat wij elkaar vantevoren zo erg bang hebben zitten maken met doemscenarios viel het wel mee. Vanwege de schoolvakanties was het druk op Schiphol. ‘U kunt daar aansluiten in de Efteling-opstelling’, zei een beveiligingsbeambte en wees naar een lange slingerende rij. Ik sloot aan en voelde mij bekeken. Ergens verderop in de Eftelingopstelling hield een mongooltje de rij op. Met grote moeite, met de ronde metalen leuning als steun, krabbelde hij zeer nauwkeurig en zeer traag iets op een papiertje. De rij wachtte netjes tot het mongooltje was uitgeschreven en het aan een man gaf die achter mij in de rij aansloot.

De man keek mij indringend aan. Ik probeerde zijn blik te vermijden, maar de man sprak mij zelf aan. ‘Overkomt mij weer, sta ik in de rij met een bekende Nederlander!’ Ik knikte beleefd. ‘Kent u hem niet dan? Dat is een van de acteurs uit Downistie, die soapserie uit De Wereld Draait Door! Alle acteurs hebben het Down-syndroom! En ik herkende een van hen! En nu heb ik zijn handtekening!’, en hij wapperde trots met het papiertje met keurig gekrulde letters.

——-

Reactie op column:

‘Hallo beste Jelle Brandkorstjes
Best wel leuk dat jij voor mij liep in die lange rij daar op Schiphol!
Jammer zeg dat jij niet herkend werd maar ik lekker wel. Ik vind datnog steeds heel erg leuk, maar jij doet er erg moeilijk over en ookoverdreven. Want zelfs mijn fan herkende jou niet eens omdat jezo omlaag liep te kijken. Ben je soms jaloers of heel erg verlegen?Dan heb ik een goeie tip voor jou: kijk goed omhoog, lach iedereenvriendelijk toe anders loop je erbij als een zombie. En noem mij geenmongooltje, ik ben 23 jaar en ben een aantrekkelijke jongeman metdownsyndroom. Ik noem jou toch ook geen kale bonestaak!!!’

Tobias Westerveld,
alias Thomas Bos uit Downistie

8 reacties op Jelle – staat in de Eftelingopstelling

 1. Reactie van Maaike

  Jelle
  Je bent best wel ijdel, lijkt het nu!
  Mag ik je handtekening?

 2. Reactie van ingrid

  Zo dat is vrolijk wakker worden met een koje koffie en jouw blog!!Mijn verjaardagsdag kan beginnen.Groetjes Ingrid

 3. Reactie van Petra

  Heb hartelijk gelachen om je post, vooral om die reactie- die zit! En ja, mensen die je uit theater of van televisie kent, dat doet iets raars in je hoofd. De primaire reactie van je hersens is namelijk altijd het soort herkenning dat je ook bij “echte” bekenden hebt. Pas veel later komt het besef dat die (semi-) BN’er uit een ander laatje in je hoofd komt. Maar dan heb je allang hoi geroepen- of erger.

 4. Reactie van Sipke Bjinse Sangers

  Gelukkig Jelle dat je weer schrijft, ik heb je mooie stukjes erg gemist !!
  Je programma Zomergasten heb ik ook met veel plezier bekeken !!
  Vooral de afleveringen met Dick Swaab en Step Vaessen vond ik goed.

  Heb je de serie Downistie eigenlijk gezien ?

  Groetnis Sipke

 5. Reactie van Jelle Talsma

  Hahahaha heerlijk dit! Je zal maar uitgemaakt worden voor kale bonestaak!

 6. Reactie van Ingeborg

  Zo riep ik ooit heel enthousiast tegen Tygo Gernandt dat wij volgens mij bij elkaar op school hadden gezeten… Geloof me, dat is niet alleen voor de BNer genant.

 7. Reactie van Dave Langers

  En zo kwam ik eens een jaar of vijf geleden Chantal Janzen tegen, die toen een lift uitstapte op een anonieme verdieping van een hotel in Monaco. Ik zei toen, met stomheid geslagen, helemaal niets. Misschien sprak mijn gezicht boekdelen terwijl ze voor me langs liep, maar geloof me, niets zeggen kan je ook nog jaren blijven achtervolgen!

 8. Reactie van Edgar

  Ah da’s nou leuk- Retro. Letters voor het logo die zo gepakt liejkn uit de pre-digitale flip-over letters en cijfers van de ouderwetse klokradio’s en electrische wekkers die ik me nog kan herinneren van eind jaren ’70 .Vertel eens- versnellen die restylings nou bij jullie? Ik dacht toch dat jullie vroeger wat langer deden met een bepaalde layout? Jaaaaa – Opa herinnert zich nog- Vroegerrrr ging alles wat gezapiger, kon men nog langer toe met het zelfde. Tegenwoordig moet alles zo snel weer veranderen . Straks als we af zijn van het papier, dan kan je de content downloaden en per persoon en humeur kiezen voor een eigen skin. En dan kies ik voor een degelijke Gotische letter voor het logo en een layout naar Oud Egyptische stijl- bij voorkeur met Demotisch schrift, gecomplementeerd met 3d bewegende afbeeldingen zo uit het holodek van Star-Trek.

Reageren