Jelle – plakt sterren

Ik heb niks met Valentijnsdag, maar om de een of andere reden gebeurt er juist op die dag altijd wat. Toen ik achttien was en een jaar in Amerika studeerde viel mijn oog op ene Leah. Ze leek een beetje op prinses Leah uit Star Wars. Zij wilde wel iets met mij afspreken, maar alleen als ik haar uitnodigde op Valentijnsdag. Op dat moment leek mij het toppunt van romantiek: een sterrenhemel van glow in the dark sterren op het plafond van mijn kamertje. Ik vond het belangrijk dat de sterren precies op de plek stonden zoals zij in de hemel staan. Alsof Leah dat op zou merken. Een week lang besteedde ik aan het meten en zetten van puntjes waar de sterren moesten komen. Daarna plakte ik op de puntjes de glow in the dark sterren, vijfhonderd in totaal.

Dit kon niet meer misgaan, dacht ik. Mijn kamergenoot had ik geïnstrueerd die nacht weg te blijven. Ik zat met Leah op de bank, en net op het moment dat ik het licht uit wilde doen kwam mijn kamergenoot binnen. Hij was moe en ging naar bed. Terwijl hij voor ons stond en tegen ons praatte trok hij op een buitengewoon afstotelijke manier zijn sokken uit, zoals elke avond deed: hij schraapte met z’n smerige witte sokken over het tapijt tot ze uit waren. Daarna riep hij ‘trek je maar niks aan van mij’, klom zijn hoogslaper in en floepte het licht uit. Ik geloof dat Leah bij het weglopen mijn sterrenhemel niet eens heeft opgemerkt.

Een paar jaar later had ik meer geluk. Toen ontmoette ik op Valentijnsdag een Palestijns meisje in een hotel in Oost-Jeruzalem. Zij woonde in het hotel, ze volgde een opleiding voor verpleegster. Wij zoenden in de grot waar Jezus doodging. Of naar de hemel ging, dat weet ik niet meer precies, ik had wel wat anders aan mijn hoofd. Exact een jaar later, belde ze mij op in Amsterdam. Wanneer we gingen trouwen, was de vraag. In al mijn lafheid vertelde ik haar dat de lijn slecht was en haar terug zou bellen. Dat heb ik nooit gedaan. Op andere Valentijnsdagen volgden een Tsjetsjeense, een Zweedse en nog een Amerikaanse.

Nu komt Valentijnsdag er weer aan, en mijn halve vriendenkring is nog steeds vrijgezel, net als half Amsterdam. Dus mijn voorstel is: laten wij Valentijnsdag in al zijn belachelijkheid in ere herstellen! Stuur een kaartje naar die collega die elke dag naar je zit te lonken. Knip dit stukje uit, en schuif hem onder de deur van die leuke buurman. Als je nog niemand op het oog hebt: ga de stad in, ook als je dat al honderd jaar niet hebt gedaan. Giet je vol, ga desnoods nog door naar Mazzeltof of San Francisco of een ander hopeloos nachtcafé bij u in de buurt, maar zorg dat je met iemand thuiskomt. Want Valentijnsdag brengt geluk. Tenzij je huisgenoot binnen komt lopen natuurlijk.

4 reacties op Jelle – plakt sterren

 1. Reactie van murielle

  Hallo,
  Ik wil niet perse reageren op wat ik net gelezen heb(Jelle-plakt sterren)-alhoewel ikhet heel grappig vond!-maar wil vooral zeggen wat ik van “Van Moskou tot Moermansk” heb gevonden…Ik heb me altijd door Rusland aangetroken gevoeld(waarom weet ik niet),ik lees vrijveel russische litteratuur-oud en nieuw-,ik vind de taal mooi,etc…En ik vond uw reportage waanzinnig goed gemaakt en bewonderd uw werk.U toont heel veel respect voor mensen en dat vind ik heel goed,er zijn niet zoveel journalisten -die we tenminste te horen en/of te zien krijgen-die zoals u lijken te zijn.Ga zo door!!!
  Murielle
  PS:Ik heb hoog waarschijnlijk heel veel taalfouten gemaakt maar ik moet doorgeven dat ik franstalig ben en dat ik heb nooit Nederlands op school gehad maaar dat ik heb het geleerd “sur le tas”(zoals wij dat noemen!) Sorry

 2. Reactie van Anne-Marie Fleuren

  Ik wil even reageren omdat ik het b oek las: Rusland voor Gevorderden.
  Ik vind ’t ’n heerlijk, boeiend en kostelijk boek, waarbij ik veel heb kunnen lachen.Buitengewoon geestig geschreven. Ook zeer informatief. Ik heb er daarom nog enkele gekocht om aan anderen cadeau te geven. Ik ga nu lezen: van Moskou tot Medan, ben zeer benieuwd. Ik heb ook enorm genoten van je lezing in Helmond! Dank je wel.

 3. Reactie van Maaike Jansma

  Fijne Valentijnsdag nog vandaag. Ik ben benieuwd wat je nu weer meemaakt!

 4. Reactie van Isabelle

  Genoten van universele reisgids voor moeilijke landen, alleen geven stewardessen aan boord hij enorme oorpijn geen bekertje scheerschuim of slagroom ( is niet aan boord) maar een beker gekookt water met servetjes erin, de stoom verlicht de pijn!

Reageren