Jelle – levert geen blurbs

Zo, het boek is bijna af. Ik dacht dat ik het tussen de bedrijven in India wel af zou kunnen schrijven, maar in India sluiten de bedrijven naadloos op elkaar aan, zonder pauzes. Dus moet ik er nog even aan werken in Nederland. Ik zal mij afzonderen in de verlaten leeszaal van een groot instituut in Amsterdam-Oost waar heb ik ook de hele Zomergasten-periode zat te werken. De naam verklap ik liever niet. De zaal is meestal halfleeg, en dat houd ik graag zo. De tijd staat hier stil: in de hoek van de zaal zit altijd dezelfde man met een stapel kranten en een antieke laptop waar WordPerfect 5.1 op draait.

Ik ben bang dat mijn uitgeverij zal vragen of ik wat mensen kan benaderen voor een blurb voor mijn nieuwe boek. De blurb is een quote waarin het boek wordt aangeprezen met enkele wervende woorden. Meestal staan blurbs op de achterflap, soms pontificaal voorop het boek. Sinds ik met mijn hoofd op televisie verschijn begrijp ik dat er een hele industrie achter de blurbs zit.

Ten eerste zijn er de blurbs van de literaire recensenten. Vaak zijn die quotes een beetje misleidend. Op het boek staat bijvoorbeeld ‘Een uitstekend boek’. Terwijl de recensent schreef : ‘een uitstekend boek om je kont mee af te vegen’. Ten tweede zijn er de blurbs van ‘bekende mensen’. Ik krijg elke week wel een boek opgestuurd, met het vriendelijke verzoek of ik er iets positiefs over wil schrijven. Vaak zijn het romans die afspelen in Rusland. Meestal zijn ze niet goed. Een keer kreeg ik een verzoek iets vriendelijks te schrijven over een boek dat Sneeuwklokje of Sneeuwvlokje heette. ‘Omdat jij ook wel eens iets over sneeuwklokjes hebt geschreven,’ was de motivatie. Het is niet moeilijk om hier nee op te zeggen.

Meer moeite heb ik met vrienden of vage kennissen die mij om een blurb vragen. Elke Nederlander heeft intussen wel een boek geschreven, of is met een boek bezig (er schijnt een vrouw in Scheemda te wonen die vooralsnog geen plannen heeft). Daar zitten vroeg of laat dus ook bekenden van mij tussen. Maar wat doe je in vredesnaam met een boek waarvan de eerste zin luidt: ‘Ze streelde haar weelderige haar, als een appelboom in bloesem’. Soms hoef ik de eerste zin niet eens te lezen. ‘Bijgevoegd is het manuscript over Nazi’s die uit de toekomst komen.’ Ik kan vrienden en vage kennissen een plezier doen met een wervende quote, maar dat is niet per se goed voor mijzelf. Dus zeg ik nee. En zal ik ook niemand voor het blok zetten door een quote vragen voor mijn Universele Reisgids voor Moeilijke Landen. Een blurbloos boek.

 

11 reacties op Jelle – levert geen blurbs

 1. Reactie van Hunk

  Ik zoek nog naar de passende emotie bij dit bericht, want: Kom je met een nieuw boek over je reis door India of is dit een te oude collumn?

 2. Reactie van Eef

  Het valt mij trouwens wel op dat er soms ook van die blurbs zijn waarbij de oorspronkelijke zin uit de krant bijvoorbeeld was: “Dit is nou niet bepaald een voorbeeld van een literaire topper” en dan wordt op de achterflap gezet: “een voorbeeld van een literaire topper”

  Tja.

 3. Reactie van Eric

  Ondanks dat het geen echte reactie is op de blog wil ik hierbij reageren op de aflevering die ik gisteren zag over India. Ik heb ervan genoten, verbazingwekkend en inspirerend!

  Ik vond het naast alle gedurfde ervaringen mooi dat je in de aflevering verslag legt van alles zonder er gelijk een waardeoordeel, analyse of zo over te geven.

  Als stiekem toch een blurb:) zou ik nu al zeggen “Verbazend India: puzzel met 1 miljard stukjes en vier kasten”

  Maar ik wil nog alle afleveringen bekijken en je boek lezen! Dank voor het mooie “meereizen”

 4. Reactie van Eric

  Na net ook aflevering 2 (De kostbare bruidschat) en 3 (De onaanraakbaren) gezien te hebben was mijn eerdere reactie en verwoording met (genieten en inspirerend) te snel. Maar ookal was dit schrikken, de bewondering voor de gesprekken en de reportages blijft.

 5. Reactie van Jolande Aarts

  Jelle, ik vind je lief en geniet van je programma’s :)

 6. Reactie van Cristine

  Jelle, ik vind je ook lief, omdat je zo’n fijne tip geeft in ‘Moeilijke landen’ over oordopjes van de hema. Heb ze net aangeschaft en zit nu in zalige stilte te werken. Bedankt!

 7. Reactie van Sjeu

  de leukste blurb ooit vind ik op het boek van Banksy; http://farm5.staticflickr.com/4048/4639949099_d4ef1c0058_z.jpg :-)

 8. Reactie van Lehti Paul

  Huh? Er staat toch pontificaal boven je blog ‘minst saaie Nederlandse reisschrijver’? Noem dat maar blurbloos! ;-)

  Maar ik heb het vorige week dus gelezen, je moeilijk landen gids. Op vakantie in twijfelgeval België. Wat zeg ik? ik heb het zelfs vóórgelezen. Toen iedereen naar bed was, las ik zelf verder. Het moest uit, want niet van mij. Nu kan ik dus ook geen voor- of achterflap meer checken om je op nog meer blurbs te betrappen.

  Wat me wel bijbleef was dat vrijwel al je onderwerpen: van toiletetiquette tot hoe je beleefd doch onverstaanbaar iets mompelt over burgerlijke staat en geloof. Van tegenstribbelende darmen tot de eeuwig gevraag over inkomen. Goed, al die zaken heb ik beschreven in mijn reisverslag door Iran. Prometheus stuurde het manuscript retour (in 2008). Maar nu weet ik dus waar ik moet wezen. Ik ken jou weliswaar niet. Maar woon wel in de buurt van Scheemda. Best een moeilijk land hoor, Groningen. ;-)

 9. Reactie van Martin

  Terecht, hoor. Helemaal mee eens. Er is al te veel geslijm tussen BN’ers in de media.
  Maar haal dan ook die blurb van je site: “De minst saaie Nederlandse Reisschrijver.” – Kees Fens

 10. Reactie van Helena

  Ik word snel afgeleid bij het inkomen in een reisverhaal, door een blad bijvoorbeeld dat langzaam van een boom naar beneden dwarrelt. Bij jouw boek over Moeilijke landen had een boom om kunnen vallen en ik had het niet opgemerkt en was gewoon door blijven lezen!

 11. Reactie van jan

  Lees nooit een boek maar kwam een app tegen waar ik voor het eerst het woord blurb las.. opgezocht dus en kwam ik hier uit.. Jelle jij hebt echt geen aanbeveling nodig… Iets hoeft niet goed of flitsend te zijn om toch begerenswaardig/interresant te zijn..
  Lekker blijven zoals je bent…

Reageren