Jelle – krijgt een telefoontje van de marechaussee

Ik had een Russische vriendin op bezoek, en we waren beland in een visrestaurant in een pittoresk Noord-Hollands kustplaatsje waar ik vaak kom. Nouja, pittoresk, op het centrale plein van het kustplaatsje komen regelmatig hangjongeren samen die bier zuipen en heel hard Heil Hitler! roepen. Maar het zijn geen Marokkanen, dus ze kunnen kun gang gaan. Ik ben helemaal voor het harder aanpakken van hangjongeren, maar dan wel alle hangjongeren. Maar dat terzijde.

We keken naar een voetbalwedstrijd die op een groot scherm werd vertoond. Het was vier uur ’s middags (het schijnt dat de wedstrijden zo vroeg worden uitgezonden vanwege de Chinese gokindustrie), en de zon scheen op het scherm, maar dat gaf niet want ik had mijn handen vol aan het uitleggen aan het Russische bezoek wat wij aan het eten waren: gebakken kibbeling met remouladesaus, en een bord met kipsaté. Probeer dat maar eens uit te leggen in het Russisch.

Achter ons zaten drie dorpsbewoners die ook het scherm niet konden zien, en luidkeels de verkiezingresultaten bespraken. Ik denk dat het de ouders waren van de hangjongeren die Heil Hitler riepen; het ging over hun held Wilders, die wel even de boel zou omschudden in Den Haag, en al die kutmarokkanen het land uit zou schoppen, etcetera. Ik raakte met een van hen in gesprek over Texels bier, en introduceerde de Russische vriendin, die Olesya heet. Zij waren benieuwd wat zij van Nederland vond, en zij antwoordde beleefd iets over Van Gogh, fietsen en molens. De man knikte goedkeurend.

Ik vertelde hoe ik Olesya eerder die week van Schiphol ophaalde. Toen ik haar opwachtte in de vertrekhal werd ik gebeld door de marechaussee. Zij wilden verifiëren of ik een Russische bezoeker verwachtte, hoe lang ze bleef, wat haar naam was, en wat ze hier kwam doen, en wie ik was. Daarna kon ik haar ophalen aan de andere kant van de douane, bij de vreemdelingenpolitie nadat ik mijn legitimatie had getoond. Daar zat ze beschaamd, en vroeg aan mij wat ze in vredesnaam verkeerd had gedaan. Haar visum was toch in orde? Kennelijk was het genoeg dat zij een jonge ongetrouwde vrouw uit Rusland was. De man in het visrestaurant luisterde verbaasd, en was zelfs even opgehouden met de kibbeling uit zijn bakje te vissen. In zijn beste Engels wendde hij zich tot Olesya en zei: ‘Wat een schande. Bij deze bied ik mijn excuus aan namens het Nederlandse volk.’

12 reacties op Jelle – krijgt een telefoontje van de marechaussee

 1. Reactie van Tim v Z

  Tsja waarschijnlijk vermoedde ze een koopje via russianbrides.com :P Wel grappig dat zo'n PVV'er zich er voor excuseert, dat zijn toch over het algemeen harde "grenzen dicht" roepers!

  Was er trouwens nog enige wroeging bij je russische vriendin over het niet mee doen van Rusland op de WK, of is dat al enigszins vergeven en vergeten.

 2. Reactie van Paul

  Toch wel bijzonder inderdaad. Toen mijn Russische vriendin hier was kregen we beide telefoontjes ter controle…

 3. Reactie van Gabrielle

  Ik heb dit met verbazing gelezen en kan me heel goed voorstellen dat dit een zeer naar moment was voor haar.
  Inderdaad een wel leuk dat de man van het visrestaurant namens 'ons' zijn excuses heeft aangeboden.

 4. Reactie van Jana

  Dit heeft volgens mij niet echt iets met de (vermoedelijke) Russian-bride-suspect van je vriendin te maken.
  Afgelopen jaar werd mijn moeder van 75 (die al circa 17 jaar in Nederland op familiebezoek komt) op de terugvlucht naar Moskou op Schiphol uit de rij gehaald en gedurende anderhalf uur stevig in een aparte ruimte ondervraagd over o.a. of ze niet in Nederland illegaal heeft gewerkt (sic!). (Wellicht ten overvloede: ALLE papieren waren in orde en er werd voldaan aan alle vreemdeliningrechterlijke formaliteiten). Tja, pas na een uitgebreide schriftelijke klacht hebben onze vrienden van de KMAR hun excuses aangeboden.

 5. Reactie van mr.Floppy

  Ik kan niet eens klokkijken in het Russisch.

 6. Reactie van Charlotte

  finanztest kfz versicherung

 7. Reactie van Melia

  http://kreditkartenonline.tech/sparkasse-kreditkarte-gold.html

 8. Reactie van Shanna

  http://allekreditkarten.tech/deutsche-kreditkartennummer.html

 9. Reactie van Carrie

  hotel paris günstig ohne kreditkarte

 10. Reactie van Diandra

  http://allekreditkarten.tech/kreditkarten-im-test-2014.html

 11. Reactie van Kellsie

  saturn online shop kreditkarte

 12. Reactie van Krystal

  http://kreditkartenonline.tech/deutsche-bank-kreditkarte-sperrung.html

Reageren