Jelle – heeft spijt

Ja, Vrede op Aarde. Het domein van miss Universe-kandidaten. Ik denk niet dat dit er ooit van gaat komen, mensen zijn van nature oorlogszuchtig. Het valt in dezelfde categorie als: het zou leuk zijn als Amsterdammers ophouden elkaar uit te schelden om de meest onbenullige redenen, op de fiets of in de tram. Gaat niet gebeuren. In de kerncentrale van Tsjernobyl schijnt een schimmel te leven van de radioactieve straling van de ontplofte kernreactor. Pas als mensen elkaar allemaal hebben afgemaakt in een of andere kernoorlog en alleen deze schimmels overleven, dan pas is er vrede op aarde.

Maar goed, je kan altijd proberen. In het kader van wereldvrede stel ik voor dat iedereen dit jaar stopt met goede voornemens. Daar komt toch nooit iets van terecht. In plaats daarvan stel ik voor om terug te kijken naar het afgelopen jaar en te zeggen waar je spijt van hebt.

Waar ik spijt van heb dat ik geen straatkranten heb gekocht van een van de zwerver in de Albert Heijn in de Sarphatistraat. Twee zwervers wisselen elkaar af daar. De eerste staat buiten, heeft een glimlach voor iedereen die binnen komt lopen, kent mensen bij naam, maakt een praatje met ze en groet alle klanten als zij naar binnenlopen. Af en toe staat hij met een hond van een van de winkeliers aan de lijn. Zijn handel in straatkranten loopt ongetwijfeld prima.

Hij wordt afgewisseld door een oude man met een baard en een vale jas. De man zit op de grond in de hoek van de ingang, heeft zijn krantjes uitgestald op een bananendoos. Het geheel ziet er niet aantrekkelijk uit. Het kost hem moeite om oogcontact te maken met mensen die binnen komen lopen, en als dat gebeurt mompelt hij iets onverstaanbaars. Hij is niet onbeleefd, maar gewoon verlegen denk ik. Toen ik nog naast Kriterion woonde, voordat ik naar Rusland vertrok, kwam ik al bij deze Albert Heijn. En in al de jaren dat ik hier kom heb ik hem nog nooit een straatkrant zien verkopen.

Zelf koop ik nooit straatkranten, want tot voor kort maakte ik mijzelf wijs dat het zwerven een levensstijl was, en dat echte zwervers niet voorkwamen in het welvarende Nederland. Vlak voordat ik naar India vertrok had hij buisjes in zijn neus voor extra zuurstof. Ik vraag mij af of hij er weer zit als ik terugkom. Zoja, dan zal ik voortaan een krantje bij hem kopen. O, toch nog een goed voornemen.

Reageren