Jelle – heeft geen voorpret

Toen ik dit voorjaar een maand op reis naar India ging kocht ik de dag voor vertrek een paar schoenen, wat je natuurlijk nooit moet doen. Al lopend naar station Weesperplein voelde ik al dat de schoenen te klein waren. Op Schiphol heb ik in alle haast een nieuw paar gekocht. Toen vond ik het zonde om de nieuwe schoenen weg te gooien, dus heb ik ze wekenlang met mij meegesleept. En dat is maar goed ook: er schijnt nu iemand in de Thar-woestijn met mijn te kleine schoenen rond te lopen.

Tijdens mijn vlucht naar Delhi zat ik tussen twee luid snurkende mannen geklemd omdat ik niet op tijd had ingecheckt. Dat kon vanaf 4 uur ’s nachts, de nacht voor vertrek. Je wilt niet weten hoeveel mensen hun wekker zetten om een mooi plekje te bemachtigen; om 7 uur waren alle gangpad- en raamplaatsen al vergeven.

Als jullie dit stukje lezen zit ik weer in het vliegtuig naar Delhi. De komende maanden zal ik in India doorbrengen voor een nieuwe serie voor de VPRO. Voor zo’n reis bereid je je goed voor zou je denken. Niets is minder waar. Op zaterdagochtend zal ik mijn koffer volproppen met verschillende sokken, en zal er een verdwaalde muts of blikopener tussen zitten. De kleren zullen niet schoon zijn want ik zal ze vissen uit een wasmand. Of erger nog, ik vis ze uit de wasmachine en moet overgewicht betalen voor mijn natte kleren.

Voor andere mensen draait alles bij reizen juist om de voorpret. Mijn lieve tante Liesje was wat dat betreft mijn tegenpool. Of zij nou een weekend naar Londen ging of een week naar Moskou, een half jaar voor vertrek begon zij al met uitgebreide research, en kon in een adem alle betaalbare hotels bij Hyde-park opnoemen. Haar voorbereiding zou je grondig kunnen noemen: voor haar reis naar Rusland deed zij eerst een cursus Russisch. Ruim een week van tevoren begon zij al met het inpakken van haar koffer. Haar pièce de résistance waren de adresstickers die zij uitprintte om vervolgens op ansichtkaarten in het land van bestemming te plakken (voor jonge lezers: het zijn een soort uitgeprinte emails). Liesje was de koningin van de voorpret.

Intussen legde ik mij alweer neer bij een vlucht waar ik urenlang tussen twee snurkende mannen geklemd zou zitten. Maar bij de research voor mijn nieuwe serie stuitte ik op een wonderlijk bedrijfje in India. Je geeft je vluchtgegevens aan hen door, en je vertelt ze waar je het liefst in het vliegtuig zit. Vervolgens checken ze jou om vier uur ’s nachts in op de beste plek. Mijn tante zou trots op mij zijn geweest: als jullie dit lezen zit ik dus fijn aan het raam. In een natte spijkerbroek, dat dan weer wel.

Eerdere columns verschenen in de bundel Van Moskou tot Medan

11 reacties op Jelle – heeft geen voorpret

 1. Reactie van margriet van haren-christiaans

  Jelle, ik vind je columns vreselijk leuk, eerlijk en verfrissens en ik verheug me om met je mee te reizen straks door India via de teve.
  Wens je alle sukses en veel bijzondere verhalen toe.
  Dank je wel dat je dit alles met ons delen wilt en vooral dat je zo eerlijk over je zelf durft te schrijven.

 2. Reactie van meike

  dag,

  ik wil u even melden dat ik als jonge lezer (16) nog net weet wat een ansichtkaart is ;-)

  leuk om weer uw column te mogen lezen.

 3. Reactie van Jan

  oh ik verheug me op het volgen van jou reis,
  uitgerekend naar India ga je en ben benieuwd wat je beleven gaat? en dan ook nog eens op tv, k kijk ernaar uit/
  goeie reis Jelle

 4. Reactie van Henk Bijdemast

  Veel succes Jelle, zie al je verslagen en twitters met veel belangstelling tegemoet.

 5. Reactie van hm

  ansichtkaarten zijn weer helemaal terug van weggeweest. via http://www.postcrossing.com kun je kaarten over de hele wereld sturen en ontvangen. de NL post heeft zelf postcrossingstamps uitgegeven (slimme zet overigens). veel plezier in India en stuur af en toe een kaartje!

 6. Reactie van Sabine

  Ansichtkaarten, zijn dat geen plaatjes van bekende Duitsers van vóór 1909 ofzo?

  ;)

  Een interessante reis gewenst in ieder geval. Ik kijk uit naar de nieuwe serie!

 7. Reactie van kb

  Jelle,
  Wanneer laat je ‘ns iets horen uit India!? Ik kan niet wachten op je ongetwijfeld hilarische ervaringen en ontboezingen over de indiase cultuur/mensen!

 8. Reactie van janssens Bernadette

  Zo juist heb ik uw boek “Rusland voor Gev.”uit. Danku wel !!! en Proficiat !!! Soms lachte ik zelf hard op…
  En daar komt nog bij dat het interessant is en van tijd zo onverwacht!
  Ik word zeker een trouwe fan.

 9. Reactie van sonam

  Las de hindustan times van 2 februari in bodh gaya, bihar india, dat je een programma over india ga maken.
  Ik ben hier heel erg nieuwsgierig naar.
  Vooral of en zo ja hoe je je laat inpakken door de hotemetoten daar. Daar zijn ze nl erg goed in en ook in het ontwijken van antwoorden op vragen.
  Ik las; “the dutch tv crew was appreciative of how our grievance system works” Na alle jaren in bodh gaya weet ik zeker dat een echte oplossing zelden komt en als er een antwoord komt er meestal baksjies (=omkoopgeld) betaald is.
  Het zou interessant kunnen zijn om te vermelden dat er in india meer (zwaar) ondervoedde kinderen zijn dan in india.
  Dat er zware criminelen (inclusief moordenaars) in de regering zitten, die niet vervolgd worden, of die om te stemmen in de regering tijdelijk de gevangenis uit mogen
  India is een vat vol tegenstellingen een goed land om te leven als je middenklas bent, maar slecht voor een arbeider. meestal krijgen ze zelfs het minimumloon van 144 roepie = € 2.25 per dag niet betaald.
  Dat bihar het hoogste aantal kind bruidjes heeft. Wettelijk mogen ze onder de 18 jaar niet trouwen, maar de gemiddelde leeftijd ligt daar op 16.8 jaar. Met uitschieters naar beneden van 12 jaar ( en een enkel keertje nog jonger) Vaak in achtergebleven gebieden.

 10. Reactie van sonam

  ondervoedde kinderen, ongeveer 40%, heb je meer in india dan in afrika met alle oorlogen daar.
  Sorry voor de onduidelijkheid in het bovenstaande commentaar.

 11. Reactie van frans

  Mjjn voorpret is al begonnen, ik kijk erg uit naar je reportages over India. De series vanuit Rusland waren ook geweldig.

Reageren