Jelle – heeft een openbaring

Ik heb niet veel met geloof, maar heb niets tegen mensen die geloven. Wel vind ik erg het als iemand zegt: ‘Ik geloof niet in God, maar wel dat er iets is’. De spirituele mensen die je tegenkomt bij de Ekoplaza, je kent ze wel. Dit weekend belandde ik in Rishikesh, wat je wel de hoofdstad mag noemen van de spirituelen en de new age beweging. De stad heeft de hoogste concentratie ietsisten ter wereld. Overal zijn yogacentra, ashrams, en spirituele boekenhandels. Die worden bevolkt door Westerlingen die met een serene blik gekleed gaan in Indiase gewaden. En dit komt allemaal door de Beatles die hier neerstreken bij hun guru en inspiratie opdeden voor naar verluidt 40 Beatles-nummers, waaronder de hele White Album.

Om deze spirituele supermarkt te ontsnappen sprak ik af met Gopal, een yogi van mijn leeftijd. Op zijn dertiende wist hij al dat hij yogi zou worden en liep weg van zijn ouderlijk huis in Bihar. Nu runt hij een yoga-school in Rishikesh, met een zaaltje voor vijftig man. Hij vertelde over Rishikesh, dat het er nu wemelt van de charlatans, en dat het bij de meeste ashrams om geld draaide. Midden in het gesprek pakte hij een touw uit zijn stak, stopte het in zijn neus en trok er het via zijn keel weer uit. Schijnt goed te zijn tegen allerlei kwaaltjes. Dit was een professional, zoveel was duidelijk.

Ik besloot wat rond te blijven hangen in het complex. Ik ging op een bankje zitten en keek naar de Ganges, die hier in de bergen nog een wilde stroom is. Ik durf het bijna niet te schrijven, maar ik had er een spiritueel moment. Ik dacht aan een artikel dat ik de dag ervoor had gelezen over Dark Flow: wetenschappers hebben ontdekt dat iets aan ons heelal trekt. Van buiten het heelal dus, dat kan eigenlijk niet. Maar wat als het niet een iets, maar een iemand was, mijmerde ik op het bankje. Een oude yogi kwam naast mij zitten en wees naar een vervallen gebouwtje aan de overkant. Ik verwachtte dat hij nu met een spirituele uitspraak zou komen, een mantra die ik mijn hele leven bij mij kon houden. De yogi vervolgde: ‘Daar zaten de Beatles. Wist je dat Ringo Starr een koffer met bruine bonen had meegenomen uit Engeland? Hij hield niet van Indiaas eten.”

2 reacties op Jelle – heeft een openbaring

  1. Reactie van Diego

    Tja een opendeur inartppen gewoon omdat je wat moet onderzoeken voor je geld Het heeft natuurlijk te maken met het feit dat dikke kinderen minder zelfvertouwen hebben en (mede omdat ze fysiek minder sterk zijn) komen ze minder snel in opstand, ze laten zich pesten.Pesten is een strijd om leiderschap van de groep zoals die bij de meeste dieren plaats heeft. Het hoort er nu eenmaal bij.

  2. Reactie van Sabien

    Haha, verwacht je een mantra, krijg je zo’n antwoord!
    Heerlijk!

    Ik heb met plezier naar ‘van Bihar tot Bangalore’ gekeken, dank je wel

Reageren