Jelle – gaat slim hamsteren

Zuchtend en puffend zat ik te denken waar ik in vredesnaam een container en stikstof moest halen. En hoeveel dat zou kosten. Tegenwoordig ren ik een paar keer in de week op een crosstrainer in een sportschool op het Waterlooplein. Ik ren liever buiten, maar dat gaat niet meer sinds ik mijn rug heb gebroken, anderhalf jaar geleden. Dus dan maar de crosstrainer. Het is een stomvervelende bezigheid, maar na het sporten voelt het goed. Bovendien denk ik altijd veel na tijdens het sporten; veel columns ontstaan op de crosstrainer. Ik dacht op dat moment aan het boek Reinventing Collapse van Dmitri Orlov dat momenteel op mijn nachtkastje ligt.

Orlov trekt parallellen tussen de huidige crisis en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Ik vond het allemaal nogal vergezocht, maar ik houd er wel rekening mee dat de crisis ons nog veel harder gaat treffen. Zo hard, dat de euro en de dollar misschien wel in elkaar storten. En dat wij allemaal failliet gaan, het zijn tegenwoordig niet meer heel erg onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Het boek is vooral nuttig vanwege de tips wat je moet doen als eenmaal alles in elkaar is gestort. Er zit bijvoorbeeld een handig hoofdstuk in over ‘slim hamsteren’. Eten hamsteren heeft niet veel zin, dat bederft vroeg of laat. Beter is om dingen in te slaan die niet bederven, zoals zeepjes, condooms, scharen en andere dingen die mensen op de lange termijn echt nodig hebben. Die kan je dan weer ruilen tegen eten.

Daar vul je een container mee, en die container spuit je dan vol met stikstof, zodat niks gaat roesten. Ook is het belangrijk dat je jezelf goed verdedigt. Maar het allerbelangrijkst volgens de schrijver is niet het hebben van spullen, maar je te omringen met mensen die aan spullen kunnen komen. Dat zou in de steden in het bijzonder belangrijk zijn, omdat daar veel minder eten omhanden is. Ik zit breek nu al mijn hoofd over hoe ik van mijn balkonnetje een moestuin ga maken.

Ik keek uit het raam naar de rommelmarkt van het Waterlooplein, wat toch een beetje het putje is van Amsterdam. Eigenlijk kom je er alleen als je een belachelijk kledingstuk wil hebben voor een themafeest, of een spuitbus om je fiets over te spuiten. Zoals gebruikelijk stond er de stevige kale man met een paar bergen met tweedehands schoenen en broeken. Maar hij handelt in nog veel meer. Hij werkt zich te pletter maar draagt toch altijd een onberispelijk overhemd. In zijn eentje moet hij een dozijn in de gaten houden die in zijn stapels zitten te wroeten, en toch wordt er nooit iets gejat. Hij redt het wel, als de pleuris eenmaal is uitgebroken.

Eerdere columns verschenen in de bundel Van Moskou tot Medan

6 reacties op Jelle – gaat slim hamsteren

 1. Reactie van Ellen

  Het hoofdstuk ‘Slim hamsteren’ 10.000 keer kopiëren en in barre tijden ruilen voor eten is ook een optie!

 2. Reactie van Joost

  Je kan ook flink wat tabak kopen. Niet om zelf te roken; ook als ruilmiddel.

  Wanneer “the fit really hits the shan” en alle electronische betaalmiddelen falen, de flappentappen niet meer werken en bankpasjes alleen nog maar goed zijn om wiebelende tafeltjes mee te stabiliseren, krijg je allereerst een barter-economie. Wat er daarna gebeurt, wil je niet weten.

 3. Reactie van Astrid

  Bij het doorbladeren van wat oude boeken die van oma zijn geweest,vond ik in de ‘Baedeker voor de huisvrouw’ uit 1946 een 35 pagina’s tellend hoofdstuk over ‘De huishouding in tijden van schaarste’. Een aanrader!

 4. Reactie van Lijnie van Wijk

  Condooms zijn maximaal 5 jaar houdbaar, dus die zou ik niet hamsteren. De aarde zit niet te wachten op nog meer mensen.

 5. Reactie van #aveave_2011

  Zó kunnen we heel veel geld besparen en economisch gaar het ook veel beter met #NL dus ik zou zeggen #Hamsteren !!!

 6. Reactie van Douwe Beerda

  Misschien is het interessant je een beetje in de permacultuur te verdiepen. Gaat over voedsel verbouwen, energieneutrale huizen, maar ook volhoudbare economische systemen.

  Een boel praktische oplossingen van raamtuinen tot buurtmoestuinen en van dakboerinnen tot eetbare stadparken.

Reageren