Jelle gaat niet naar de reünie

Er komt weer een schoolreünie aan. Toevallig was ik bij andere reünies niet in Nederland, dus had ik een goed excuus om niet te gaan. Nu moet ik er voor het eerst over nadenken. Sinds 1996, toen ik met de hakken over de sloot mijn gymnasium-diploma haalde ben ik niet meer op school geweest. In mijn geval is dat het Amsterdams Lyceum. In mijn tijd was dat nog een school van mavo, havo en vwo. Het was een nogal rauwe school, zo werd er af en toe met stenen gegooid bij het van Heutz-monument. Waar het over ging weet ik niet meer, het zullen wel gewoon hormonen zijn geweest. Na mijn schooltijd werden er metaalpoortjes geplaatst. Daarna werden de mavo en de havo afgeschaft, ook een manier om problemen op te lossen.

Ik heb hele goede herinneringen aan het Amsterdams. Veel van de leraren waren niet doorsnee, om het zachtjes uit te drukken. Mijn Duits-leraar, meneer Nijland, gaf altijd een 10 of een 1 voor proefwerken. Als je een 1 haalde moest je het opnieuw doen. Ik schrijf meneer Nijland, omdat ik niet zou weten wat zijn voornaam was, die gebruikte je natuurlijk niet. Nijland gaf ook filosofie. Bij de eerste les kregen wij opdracht de bijbel te lezen ‘want je moet je vijand goed kennen.’ Nederlands kreeg ik van meneer Roeper. Hij droeg gewoonlijk een korte broek met een Ajax-sjaal, sigaret in de hand. Dat het er chaotisch aan toeging in de klas kon hem niets schelen, zolang je maar goed kon schrijven.

Voor mijn gevoel zaten wij de helft van de tijd in de kantine te hartenjagen vanwege een tussenuur of een zieke leraar. één jongen speelde vaak vals, ook toen iedereen het doorhad. Als ik hem vroeg op te staan had hij altijd extra kaarten onder zijn kont liggen. Het meest wonderlijke vond ik nog wel dat hij zich nooit schaamde voor zijn vals spelen. Nu zijn we 16 jaar verder. Sommigen zijn advocaat, economen en muziekfilosofen geworden. Vaders en moeders. De valsspeler is nu internist. Een aantal hebben een halve studie gedaan en zie ik af en toe rondscharrelen op het Waterlooplein. Het stilste meisje van de klas nam een ander pad: kort na onze diploma-uitreiking vermoordde zij haar vader en stiefmoeder. Met bijlen, geïnspireerd door de gebroeders Karamazov.

Altijd als ik langs het Amsterdams fiets moet ik denken aan deze mensen, maar ik denk ook: ik hoor hier niet thuis. Het is alsof je door je verleden fietst. Alsof je niet vooruit kan als je op deze plek blijft hangen. Het was een mooie tijd, maar die is nu afgesloten. Goed, ik ben eruit, ik ga niet naar die reünie. Al zou ik graag nog eens met het stille meisje willen praten. Maar iets in mij zegt dat zij niet op de reünie zal zijn.

 

 

3 reacties op Jelle gaat niet naar de reünie

  1. Reactie van James

    Reacties van figuren zoals Jan tonen aan dat het geen zak uitkaamt wat je doet. De islam is intollerant dus je hoofddoek is een teken dat JIJ intollerant bent’. Dat je de Islam op een eigen manier bekijkt, nadenkt en in je leven toepast op een manier die jou goed lijkt daar heeft hij niet eens over nagedacht. Het is waarschijnlijk niet dat het hem niks interesseert, maar hij denkt niet na. En er zijn meer van die Islam-critici die totaal niet nadenken, kijk maar naar de reacties. Er worden enkele verzen genoemd en JIJ wordt daarop aangesproken. Los van het feit of je zelfs die teksten kent. Om een of andere reden gaat de islam-criticus’ er van uit dat elke moslim standaard de volledige Koran uit het hoofd kent en het zo letterlijk mogelijk toepast.Zolang er idioten zijn die zo ver buiten de werkelijkheid leven, maakt het geen bal uit wat jij zegt, doet of denkt. Kijk maar naar de volkomen idiote reactie van Jan. Uitingen in het openbaar, zoals de hoofddoek waar jij voor hebt gekozen, geven de boodschap ”˜ik sta achter de Koran en ik leef naar voorschriften in de Koran’. Dat wil dus ook zeggen, dat je met je hoofddoek meedeelt achter het doden van Joden, Christenen en anderen die zich niet aan de sharia willen onderschikken te staan. Als hij ook maar een artikel van jou heeft gelezen weet hij wat een bullshit het is wat hij zegt. Komt nog eens bij dat je drie hoofddoeken draagt dus de ongelovigen driemaal wil doden. Pure genocide, terwijl je alleen maar je religie wil uiten. Terwijl je alleen maar wil zeggen dit is mijn geloof en dit is onderdeel van mij’. Jij wordt niet gezien als persoon, jij wordt niet gezien als mens, alleen maar als de moslim’. En dan zijn er domme dozen als een Ciska Dresselhuys die denken dat je ook nog eens gered moet worden omdat je zo driedubbel onderdrukt wordt door je doekje. De seculiere fundamentalisten (een woord dat Agnes van Ardenne terug moest nemen door politieke druk van deze fundamentalisten, oh oh oh wat lekker liberaal in een land van vrije meningsuiting) zullen je nooit accepteren omdat ZIJ bekrompen zijn, zij zijn het die anderen niet accepteren, zij zijn conservatief en kunnen niet omgaan met de veranderende samenleving, zij zijn het die de Koran op een extreme manier uitleggen en blind zijn voor elk ander argument (een beetje zoals Mohammed B.: islam is vrede! nee hoor, kijk maar naar dit vers! ja maar hier staat dat het doden van mensen een grote zonde is En hier staat dat je ongelovigen moet doden! ja, maar.. LA LA LA LA ). Ze zijn volledig doorgeslagen. En delen dezelfde opvatingen als de Islamitische radicalen (ze plaatsen zichzelf alleen aan de andere kant), ze zijn niet langer liberaal en hebben niet meer de vrijheid van meningsuiting en godsdienst hoog in het vaandel staan. En om hun rare gedachtenkronkels kracht bij te zetten komen ze met teksten die voor de gemiddelde moslim niet eens relevant zijn en waar ze zich totaal niet mee bezig houden. Of ze komen weer met de voorbeelden van wat er in andere landen gebeurt. Ja maar in Saudi-Arabieb , ja nou en, de meerderheid van de moslims in Nederland komt uit Marokko en Turkije. Ja maar in Iran.. , de meerderheid in Nederland zijn soenieten. Ik heb de hoop op dialoog al lang opgegeven. Zoals The Punisher ooit zei: You can’t reason with crazy people. They just can’t see things like I see them.

  2. Reactie van saskia

    Gaat het?

  3. Reactie van Frank

    Ik vrees dat het stilste meisje van de klas Saskia heet en volledig is doorgeslagen (als ze dat al niet was..).

Reageren