Jelle Brandt Corstius – trekt te vroeg conclusies

Karel van het Reve schreef ooit dat vakantiegangers vaak denken dat wat zij daar als toerist meemaken representatief is voor het land dat zij bezoeken. Zo maakte ik ooit een reis naar Zweden. Het was een kanotocht vanuit het Zweedse Arvika naar het Noorse Lillehammer. Als je dorst kreeg van het kanoën pakte je een lege mok die in de kano lag en haalde hem door het water en dronk je het op. Soms kan het leven heel erg eenvoudig zijn.

Op een ochtend hadden we ergens aangelegd en ik ging wat door het bos wandelen. Ik verdwaalde en kwam na een uurtje lopen bij een klein huisje terecht. Achter het huisje zwom een vrouw van een jaar of zeventig in een meertje. Ze zwaaide vriendelijk, en ik riep dat ik verdwaald was. Ze zwom naar de kant en klom spiernaakt de oever op. Ze wees mij de weg naar de rivier waar mijn kanovrienden op mij zaten te wachten.

Dat zij spiernaakt voor mij stond, was voor haar geen reden om het gesprek te stoppen. Ze vertelde dat zij sinds haar 20e in dit huisje in het bos woonde, en al veertig jaar, elke dag in de ochtend een duik maakte. ‘En als ik binnenkort dood ben wil ik graag onder die spar daar begraven worden,’ voegde ze er aan toe. Lang heb ik door dit voorval gedacht dat Zweden bevolkt wordt door bejaarden die ’s ochtends naakt in een meertje duiken en onder een spar begraven willen worden.

Dit weekend had ik Zweeds bezoek, en zij moest hard lachen om mijn conclusie. Later op de dag zochten we een plekje op een grasveldje in een park in Amsterdam. We zaten midden in een verhitte discussie over de oorsprong van de kaasschaaf (die komt uit Nederland natuurlijk) toen een man met een morsige en volle Dirk-tas naar ons toe kwam lopen. Hij bleef staan voor het Zweedse bezoek, riep heel erg hard ‘Vuile hoer!’ en liep weer rustig door, alsof er niets was gebeurd. Toen ik haar vertelde wat de man naar haar had geroepen keek ze geschokt voor zich uit. Nu is zij weer in Zweden, en ik ben benieuwd of zij denkt dat Nederland is bezaaid met mannen met morsige Dirk-tassen die ‘Vuile hoer’ roepen tegen nietsvermoedende meisjes in parken.

In: Trouw 04/04/10

5 reacties op Jelle Brandt Corstius – trekt te vroeg conclusies

 1. Reactie van Bas

  Tsja, het is een ander beeld dan de Amerikanen van ons hebben:

  Wiet-rokende blonde mensen met klompen aan hun voeten die elke dag een vinger in de dijk steken terwijl ze op een tulpenbol knagen.

 2. Reactie van 玄雨

  how do u do?................................................................

 3. Reactie van Bob

  De kaasschaaf komt uit Noorwegen, Jelle.

 4. Reactie van Niels

  Dat degene met de volle Dirk tas zoiets roept is niet leuk, maar hoe jij het vervolgens opschrijft des te grappiger…

 5. Reactie van Joyce

  Er staat een fout in het artikel over de euviotle,er staat:3,5 miljoen jaar geleden scheiden de mensen en de mensapen zich van de primaten.(of zo iets) en daarna staat er 200.000 miljoen jaar geleden was er de eerst homo sapiens.

Reageren