Jelle Brandt Corstius – fietst nooit door de Velsertunnel

Om mijn vader ongeduldig te noemen is zacht uitgedrukt. Ongeduldig ben je als je er niet tegen kan als dingen wat langzamer dan normaal gaan. Mijn vader is altijd ongeduldig, zelfs al gaan dingen sneller dan normaal. Een keer in het jaar maken wij samen een fietstocht. We hebben dan eerst de meest wilde plannen: Frankrijk, Denemarken en Groenland komen langs. Uiteindelijk wordt het altijd toch maar weer de Achterhoek.
Eenmaal in de Achterhoek is het het principe van mijn vader om door alle rode stoplichten heen te fietsen die wij op onze tocht tegenkomen. Hij is zichtbaar teleurgesteld als het licht op groen is. En hij is zichtbaar blij als het licht op rood staat en hij een drukke provinciale weg mag oversteken, vol met auto’s die toeteren en op het laatste moment remmen.
Het levert hem uiteindelijk helemaal niets op, want aan de overkant moet hij toch wachten tot het licht op groen springt en ik naar de overkant fiets. En toch blijft hij het doen, bij elk stoplicht. Misschien dat wij daarom elk jaar naar de relatief stoplichtarme Achterhoek gaan, bedenk ik mij nu.
Het is een vervelende situatie, maar ik weet dat hij zich nog inhoudt. Ooit toen hij in zijn eentje een tochtje maakte fietste hij over de vluchtstrook van de snelweg. Door de Velsertunnel. Toen ik hem vroeg waarom antwoordde hij: ‘Het was de kortste route’.
Zaterdag vlieg ik met mijn vader naar Amerika, waar mijn zus woont. Een week in Amerika is natuurlijk andere koek dan twee dagen fietsen in de Achterhoek. De laatste keer dat ik met mijn vader in een vliegtuig zat was ik nog jong. Toen was reizen altijd een zenuwslopend drama. Het begon altijd al bij het afgeven van de bagage. Dat deden wij niet want ‘het scheelde tijd bij de bagageband’. Dus zaten wij altijd met onze koffer voor ons geklemd en de benen omhoog.
Ik vreesde dus voor het ergste. Maar sinds wij onze plannen hebben gemaakt is mijn vader een oase van rust. Ja, op die bagage kunnen we toch wel even wachten? Nee, het maakt hem niet uit hoe laat wij vliegen. Of in welk hotel we zitten. Of hoe we van New York in Boston komen, waar mijn zus woont. En ‘Waarom zouden we nu al een treinkaartje kopen? Als we gewoon naar het treinstation gaan en de eerste de beste trein nemen hoeven we ons ook niet te haasten.’ Met als uitsmijter: ‘Regel jij het maar, ik vind alles best’. Ik dacht dat ik na 32 jaar wel had geleerd dat mensen in essentie niet veranderen. Ik hoop dat ik geen gelijk heb.

In: Trouw 12 april 2010

10 reacties op Jelle Brandt Corstius – fietst nooit door de Velsertunnel

 1. Reactie van Renee

  Sterkte

 2. Reactie van Julia

  Ik hoop met je mee! En voor het geval dat niet mag baten: veel Valeriaan mee, voor hem dan wel jezelf. ;-)

 3. Reactie van Arno

  Van Doetinchem tot Winterswijk.

  Je zou onze Metro eens moeten zien!

  Als je vader nog eens komt fietsen zorgen we wel voor een 'minder'. Da's niet zozeer om je vader in de gaten te houden alswel om de stoplichten te vinden.

  Groeten uit de Achterhoek, Amerika is er inderdaad niks bij.

  Nastrovje en Ajuus ! ;)

 4. Reactie van HB

  Ik zou in ieder geval voorkomen dat je met je vader gaat fietsen in Amerika ;-)

  Veel plezier en succes

 5. Reactie van 于雅慧毓

  凡是遇到困擾的問題,不要把它當作可怕的,討厭的,無奈的遭遇,而要把它當作歷練、訓練和幫助。......................................................

 6. Reactie van Salty Letters

  Kom naar Terschelling, tig kilometers fietsen zonder stoplichten. (Op de Brandaris na…)

 7. Reactie van GlenP

  先告訴自己希望成為什麼樣的人,然後一步一步實踐必要的步驟。........................................

 8. Reactie van CasandraC文行

  上來打聲招呼,祝你一切平安!........................................

 9. Reactie van petra

  Ik heb de reactie van 16 april door een vertaler gehaald. Hij lijkt jouw bericht wel begrepen te hebben!

  “Mediocrity right couple arriving at difficulty 擾 mark problem, unnecessary bundle 它 當 work yes 怕 mark and attacking/questioning 厭 mark and nothing 奈 mark encounter and 而 main point bundle 它 當 work 歷 kneading, training harmony 幫 “

 10. Reactie van Luigi

  I too liked the look of JVD, but this now HAS to force our hand into the transfer, Personally we need a new LB and CB so I would hope we are in the marekt for TWO DEFENDERS.If we can stop letting them in by the dozen at the back, the brilliant work Jarvis and co in front are doing means we will win more than we lose… and quickly climb out of trouble.Then, at the end of the season, Morgan needs to ask Mick some serious questions, so that we dont end up constantly fighting relegation.

Reageren