Jelle Brandt Corstius – breit er een eind aan

Ik weet niet mee precies wanneer het begon. Misschien toen ik de halve IKEA leegkocht nadat ik terugverhuisde naar Nederland. Misschien toen ik in mijn kantoortje trok en mijn eerste administratiemap aanmaakte. Misschien toen ik mij voor het eerst in vijf jaar weer begon te verdiepen in Nederlandse politiek. Misschien was het vorige week, toen ik de katten van mijn zus te logeren kreeg, die onmiddellijk bang onder mijn bank kropen en ik mij het hoofd brak over hoe ik in vredesnaam die katten op hun gemak kan stellen (ze zitten er nog steeds).

Ik kan dus niet precies zeggen wanneer, maar ik weet wel: mijn leven is op dit moment een stuk saaier dan in de afgelopen vijf jaar, toen ik in Moskou woonde. Grote problemen, zoals een brandende flat of oorlog, hebben plaats gemaakt voor kleinere problemen zoals parkeervergunningen en een uitgedraaid ventiel.

Maar nooit ben ik gelukkiger geweest. Want het mag dan wel spannend en interessant zijn, Rusland, echt rustig of aangenaam is het er nooit. Bovendien: voor het eerst in tijden ben ik meer dan een week op dezelfde plek, en dat bevalt mij wel.

Wat ik aan Rusland heb overgehouden is het waarderen van al het goede van Nederland. Dat je binnen een kwartier een bedrijf registreert bij de Kamer van Koophandel. Dat ik, terwijl ik dit stukje schrijf midden in Amsterdam, uitkijk over een grachtje waar twee kinderen zwemmen in schoon water. Dat je je gloednieuwe colbertje laat hangen in de trein, en dat dat na een telefoontje met de NS weer terecht is (nog even een gratis tip voor iedereen die reist met het openbaar vervoer: plan je reis niet, dan hoef je nooit te haasten).

Dat het leven in Nederland wat saaier is, betekent nog niet dat je je hier niet over dingen kan verwonderen. Zoals een asbak in het Van Der Valk hotel in Nuland, waar iemand een briefje op een asbak had gehangen met de tekst: ‘Geen as in de asbak gooien, er zit een vogelnestje in’. Of fietsend op een zondagmorgen op de Veluwe bij Ermelo: een paar honderd mensen die allemaal hun eigen stoeltjes hebben meegenomen om buiten, naast de kerk, te luisteren naar een dominee, die zo inspirerend vertelt over apostel Paulus dat je er bijna van in God gaat geloven.

Maar mijn leven is echt niet meer interessant genoeg voor de buitenlandpagina’s van Trouw, en daarom is dit mijn laatste column. Tijd voor andere correspondenten, van Nairobi tot Damascus, om het stokje over te nemen op deze plek. De wereld zit nog vol met wonderen.

Alle columns die eerder in Trouw verschenen liggen vanaf 10 augustus in de winkel in de verzamelbundel ‘Van Moskou tot Medan’ (Prometheus, 14,95)

29 reacties op Jelle Brandt Corstius – breit er een eind aan

 1. Reactie van j e o r e n

  De fietstocht op de Veluwe is meer zinvol dan het verblijf in de VIPruimtes in Warschau? Dat is dan een mooie conclusie na al die columns.

 2. Reactie van Aimee

  Wat een leuk plan! Ik zou zeker gekomen zijn als… ik niet de leeftijd had die ik heb, en bovendien he-le-maal uit Haarlem moet komen. Maar: veel plezier!, hoop dat het gezellig is – vast wel….
  Aimee

 3. Reactie van hbeenker

  Ik zie er naar uit om je wekelijkse columns in het Parool te lezen, Jelle. Toch meer de krant die ook bij jou past denk ik!

 4. Reactie van Eva

  Jelle, waarom breidt met dt? Zie ik een woordspeling over het hoofd?

 5. Reactie van d1gd21g231g21s

  人生最可憐的是半途而廢,最可悲的是喪失信心,最遺憾的是浪費時間,最可怕的是沒有恆心。..................................................

 6. Reactie van heideroosje

  kun je niet een nieuw blog starten met die paroolcolumn?

 7. Reactie van Meinita

  Hey Jelle!

  Ik ben Meinita, 23 jaar, studente Frans en een extreem groot Rusland fan. Vorig jaar ben ik er zelf 1,5 maand in mijn eentje rond gaan reizen en de passie die ik voor het land heb gekregen is ongekend. Ik vind het ergens jammer dat je terug bent. Ik heb genoten van alle afleveringen over Rusland en ook je boek:''Rusland voor gevorderden'' stal mijn hart. Wel kan ik me voorstellen dat je het heerlijk vindt weer terug te zijn. En de veluwe, waar ik geboren ben, is inderdaad lekker.

  Heel veel succes bij het Parool. Ik zal je daar ook zeker proberen te volgen.

  Groet Meinita

 8. Reactie van 蔡靜芳蔡靜芳

  耐心是一株很苦的植物,但果實卻很甜美。..................................................

 9. Reactie van Anne

  Hoi Jelle,

  Goh wat herkenbaar. Ik sta op het punt om na twee jaar wonen op het Chinese platteland weer terug te verhuizen naar Amsterdam. Ik ga de vrijheid en het avontuur dat ik daar had enorm missen maar kijk ook erg uit naar dingen die in Nederland heel normaal lijken maar dat in China niet zijn zoals een huis met verwarming in de winter.

  Succes met de katten en geniet van Nederland.

 10. Reactie van JannyAn

  jammer van de blog. Ik heb het altijd met genoegen gelezen. Enne, die katten, rustig laten zitten. Komt wel goed als ze weer thuis zijn. ALs ze echt honger of dorst hebben rennen ze we naar hun bakje als jij even niet oplet.

 11. Reactie van Harmen Dijkhuizen

  Wat is het toch dat wij niet weten? Al een tijd laat je op verschillende manieren blijken 'klaar' te zijn met Rusland. Ook in bovenstaande is dit weer te proeven. FSB, 'onaangenaam', het zal allemaal wel. Ik geloof er niets van…

  Vriendelijke groet,

  Harmen (student Russisch)

 12. Reactie van Sophie

  Jammer hoor, blijven je blogs hier wel te lezen? Nu ik je net ontdekt heb. Veel plezier met alle zomergasten, Jan Marijnissen is inmiddels al half doorgezaagd.
  Niets mis met gezonde heimwee vind ik. Ik wilde al na een maand Rusland naar huis, omdat iedereen zo chagrijnig keek. Maar ik kon ze dan ook niet verstaan.
  De ov-tip breng ik al jaren in de praktijk; dan kun je namelijk alleen maar treinen halen en nooit treinen missen.
  Sophie

 13. Reactie van Willemijn

  Ga naast de katten op de grond zitten of liggen. Komen ze vanzelf.
  Er is wel een kleine kans dat je een oog kwijtraakt, maar soms moet je er iets voor over hebben. ;)

  PS. Ik vind zomergasten erg interessant, maar ik hoor je toch liever zelf praten. :)
  Willemijn

 14. Reactie van 孫佑霖孫佑霖v

  幸福不是一切,人還有責任。............................................................

 15. Reactie van 嘉王偉

  在莫非定律中有項笨蛋定律:「一個組織中的笨蛋,恆大於等於三分之二。」. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 16. Reactie van Astrid

  Met de katten is het toch goed gekomen? Binnen 24 uur willen ze voor hun nat en droogje zorgen, en dat is niet onder of achter de bank.

  Dit voorjaar ben ik voor het eerst in Rusland geweest, een paar dagen naar St.P. Door je programma's over Rusland heb ik dat anders (kritischer)beleefd, dank daarvoor.

  Ik kijk ernaar uit wat je de komende tijd gaat doen naast je columns en Zomergasten. Succes!

  NB Genoten van Nilgün Yerli haar interview, nu zat jij eens aan de andere kant van de tafel.

 17. Reactie van 治冠霖士

  Quality is better than quantity...................................................................

 18. Reactie van 木楊楊堯木楊楊堯

  活是一種鍛鍊靈魂的東西..................................................................

 19. Reactie van 王辛江淑萍康

  說「吃虧就是便宜的人」,多半不是吃虧的人。......................................................................

 20. Reactie van esthermelvin

  知識可以傳授,智慧卻不行。每個人必須成為他自己。. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 21. Reactie van 幸家陳瑋齊

  Man proposes, God disposes..................................................................

 22. Reactie van Kits

  Woon al jaren in Frankrijk, kende je (blogs)niet, wist ook niet dat jij die Jelle op mijn twitter was.
  Zag je onlangs in zomergasten en vond je goed; heb het gevoel dat ik iets gemist heb.
  En dat is een compliment ;-)
  Groet, Kit.

 23. Reactie van 淑芳

  人生中最好的禮物就是屬於自己的一部份............................................................

 24. Reactie van www.martinemussies.nl

  Mooi afscheidsstukje, Jelle. :-) Herkenbaar ook. Geniet van al het goede in Nederland!

 25. Reactie van 翊翊翊翊張瑜翊翊翊

  很喜歡看看別人的生活故事,謝謝您的分享哦~~...............................................................

 26. Reactie van mahierck

  Hoi Jelle, good luck bij het Parool.Heb je tweede boek "kleine landjes" net gekocht. Rusland voor gevorderden was subliem. Heb als reisfotograaf ook ooit een week in Moskou doorgebracht en ben dezelfde mening toegedaan. Absurd en fantastisch. Groet

  Martin

  http://www.martinhierck.com

 27. Reactie van monique knetsch

  Hallo,ik heb net het boek “kleine landjes” uit, en ik moet zeggen dat ik een aantal dingen bevestigd zag uit een eerder gelezen boek :”caucasische landen en armenië in reistafereelen”door prof.dr.Karl Koch (daarmee bewijst Jelle dat hij de dingen niet uit z’n duim zuigt).Het is een boek uit 1856 (uit de bieb) en erg interessant, en als Jelle het in 3 weken uit kan lezen neem ik m’n petje voor hem af.

 28. Reactie van techtoreview

  In Tech To Review, you get the latest details about technology like a laptop, smartphones, PC, speakers and so on. We are here to tell you about the technology which is updated or upcoming with the trends.

  https://www.techtoreview.com/

 29. Reactie van Fresher Zones

  Fresher Zones provide the information about the UPSC Government Jobs. We build this page for job seekers who are all looking for latest UPSC jobs. Here, you can check the updates UPSC Jobs notifications for both fresher and experienced candidates under various departments. For more updates click here:
  https://fresherzones.com/upsc/

Reageren