Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.

In het prille begin van mijn televisiecarrière ben ik tijdens mijn werk gedrogeerd, en gedwongen tot orale seks, wat verkrachting is. Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht.

 Dat is geen verhaal natuurlijk. Op het allereerste college journalistiek leer je dat in elk verhaal, hoe klein ook, de vijf w’s en de h moeten zitten: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. In de eerste zin ontbreken de wie, de waar, en de waarom. De wat, de wanneer en de hoe komen er karig vanaf. De opsomming is zo summier dat het bijna geen betekenis heeft.

Verhalen worden geloofwaardig door hun detail, door hun opbouw, door hun uitleg. Daarom ben ik journalist geworden: het vertellen van verhalen die verteld moeten worden. Maar nota bene dit verhaal, dat mij persoonlijk zoveel schade heeft gedaan, kan ik niet vertellen.

Ik had mijn verhaal opgeschreven voor Trouw, zoals het hoort, met de vijf w’s en de h. Ik vond het belangrijk om dit te delen. Ik schrijf het om herhaling te voorkomen. Waarom zou ik de enige zijn? Wie weet hoe vaak deze persoon nog eens iets in het drankje gooit van een kwetsbare jongeling. Ik wilde seksueel misbruik van mannen uit de taboesfeer halen. Ik wilde dat ook die slachtoffers de schaamte overwinnen en eindelijk ook hun verhaal doen.

Ik schreef het ook voor alle HR-managers, leidinggevenden, teamleiders en vertrouwenspersonen. Maak de drempel zo laag mogelijk om dit soort misstanden te melden. En als iemand het meldt, neem het dan serieus. Ik schreef het voor alle mensen die door een vriend of collega in vertrouwen zijn genomen. Misschien willen zij wel meer dan een luisterend oor, misschien hebben ze net dat duwtje nodig om actie te ondernemen. En ik schreef dit ook voor alle smeerlappen die nog steeds denken dat ze er mee wegkomen. Dat hun sneue gerommel beperkt zal blijven tot het geruchtencircuit. ‘Jullie tijd is voorbij.’ zo wilde ik het stuk eindigen.

Maar dit verhaal kan niet gepubliceerd worden. Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen, ik ken – voorlopig – geen andere incidenten. Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad, en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen.

Begrijp me goed, ik ben blij dat we in een rechtsstaat wonen. Daarvoor heb ik in Rusland te veel onschuldige mensen zonder enig bewijs in de gevangenis zien verdwijnen. Maar het is ook frustrerend. Hoe groter het vergrijp, des te groter de bewijslast. Juist de grootste hufters zijn deze weken de dans ontsprongen, en dat wringt.

Aangifte bij de politie doen gaat niet, het is intussen verjaard. Meer verhalen van andere slachtoffers, dat zou helpen. Maar die komen alleen maar tevoorschijn als ik met een gedetailleerder verhaal kom. Maar dat gaat dus niet. Dat is mijn probleem. En het probleem van de vele anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld.

Schrijver en tv-maker

Jelle Brandt Corstius (1978) was correspondent in Moskou voor Trouw en nog steeds schrijft hij regelmatig stukken in deze krant.

Voor de VPRO maakte hij de documentaireseries ‘Van Moskou tot Moermansk’ en ‘Van Moskou tot Magadan’. Ook schreef hij verschillende boeken over Rusland. In 2010 en 2011 presenteerde hij Zomergasten. 

Reacties

Wilt u naar aanleiding van deze brief ook uw ervaring kwijt, dan kunt u mailen naar misbruik@trouw.nl

Trouw behandelt alle mail vertrouwelijk en zal alleen publiceren met uw toestemming.

150 reacties op Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.

 1. Reactie van Emile Gemmeke

  Dapper, heel dapper.
  vijf W en een H is het niet,dat is mijn ervaring.
  De lezer leest wat hij denkt dat de waarheid is, weinigen lezen waardevrij.

  Ik merk dat met mijn verhaal, krijg geen voet aan de grond en dat gaat over verleden, heden en toekomst.
  Interesse: http://www.gemmeke.nl/Misbaksels.pdf

  Ik hoop dat er ook een positieve kant is, dat ondanks de vernedering inzicht in de mens is gekomen. Is de dader een slecht mens, ik weet het niet, wel dat hij jou beschadigd heeft en zich als een beest heeft gedragen (ik geloof jou).
  Ik hoop dat de bekendmaking bevrijdend is en ik zou de dader een bericht sturen “dit gaat over jou”. Sterkte

 2. Reactie van Menoucha Ruitenberg

  Schokkend verhaal, heel moedig dat u dit heeft gepubliceerd, tot dusverre lag het accent vooral op misbruik van vrouwen.
  Overigens ligt het voor de hand dat speurwerk van derden tot de naam van de dader zullen leiden…en dan?!

 3. Reactie van Onno Jansen

  Stuitend. Toch is het niet zo moeilijk iets over het Waar en Wanneer te vermoeden:

  “In het prille begin van mijn televisiecarrière…”

  In je bio staat: “Leerde de echte journalistiek als redacteur bij Barend en van Dorp tussen 2002 en 2004.” Tsja, dat lijkt toch op het begin van je televisiecarrière. Ik mag toch toch hopen dat noch Frits Barend, noch Henk van Dorp hier bedoeld wordt… Als zij het niet waren, dan zou het toch goed zijn dat expliciet te melden.

  Nog iets over het Hoe: hoe weet je zeker dat deze persoon iets in je drankje gooide?

 4. Reactie van Melanie

  Moedig om dit naar buiten te brengen!
  Hopelijk herkennen eventueel anderen zich in de toedracht en kan zonder jou, Jelle, nog meer schade toe te brengen, de dader ontmaskerd wordt. Ik hoop dat door je verhaal te vertellen in kranten, er een last van je af is en dat ook mannen die hetzelfde is overkomen ermee naar buiten komen.

 5. Reactie van Tiny

  Dag Jelle,
  Ik heb gehuild bij jou het lezen van je blog.
  Het is precies ook mijn verhaal.
  Het misbruikt zijn door een man,die zich mijn man noemde,die basisschoolleraar is,die op school andere meisjes heeft betast,op een kinderboerderij voor zwakbegaade kinderen vrijwilliger is,en niemand durft zijn mond open doen.
  Want het is zo’n charmante man.
  Niemand gelooft het ook.
  Leraar,ouderling…
  De school heeft geheimhouding afgedwongen,het roofdier is eigenlijk zelf zielig.
  Iedereen zwijgt.
  Ik kan nergens terecht met wat me is overkomen,met wat ik WEET van deze man.
  Een computer vol kinderporno?
  Ach,ik kan het er ook zelf opgezet hebben…zegt de politie.
  Wanneer ik hier zijn naam vermeldt ben ik zelf strafbaar.
  Omdat niemand opstaat,en ik mijn mond niet meer houden wil,ben ik alles kwijtgeraakt.
  Alles.
  Familie,kerk,vrienden.
  2 keer is er een aanslag op mijn leven geweest.
  Ik moet overal achterom kijken.
  En toch houd ik mijn mond niet meer.
  Ik zou het weer doen.
  Maar het is verdomd eenzaam!

 6. Reactie van Gert Ringenoldus

  Hi Jelle,

  Hoe frustrerend dit ook moet zijn, het is en blijft moedig om dit als man naar buiten te brengen. Ongetwijfeld steek je hiermee niet alleen de velen vrouwen die hiermee te maken hebben of hebben gehad een hart onder de riem, maar ook vele mannen. Dus wees trots op jezelf omdat je nu gedaan hebt wat je redelijkerwijs kon. En als de dader er als zijn het er maar een paar slapeloze of onrustige nachten van heeft, is dat toch lekker.

  En, zoals ik ook al elders las, ik hoop ook dat je je verhaal wel in alle walgelijke geuren en kleuren in besloten kring kwijt kunt of hebt gekund.

  En, ten slotte, geheel buiten de context: ik kijk uit naar je nieuwe tv-serie. Want al is je leerschool dus ook gruwelijk en frustrerend geweest, je bent ondanks dat een geweldige tv-maker geworden.

  Met vriendelijke groet,
  Gert

 7. Reactie van Charlotte Mettivier Meijer

  Pluim voor jou, Jelle, dat je dit stuk pijn en verdriet na zoveel jaren van verbergen en innerlijk lijden naar buiten werkt! De worsteling waar je in terecht komt wanneer in de klauwen van een schaamteloze narcist valt, is bijna met geen pen te beschrijven. Hoewel… ik hoop voor jou dat er een moment komt dat je je niet meer in hoeft te houden en jezelf openlijk kunt bevrijden. De eerste steen is i.i.g. gelegd! Houd moed!
  (Psss… ik wou dat ik je hulp kon inroepen… ik zit waanzinnig te worstelen met het opschrijven van mijn ervaringen met misbruik. Ik ben nu 73 en bang dat ik het nooit meer voor elkaar ga krijgen. Het voelt als levenslang)

 8. Reactie van Pamela

  Beste Jelle,

  Ik wil je hiermee een hart onder de riem steken. Verschrikkelijk wat jou is overkomen. Ontzettend dapper wat je gedaan hebt. Ik hoop dat het delen je een gevoel van kracht geeft. De dader is zelf niet zo dapper en na de publicatie van jouw verhaal vast heel bang.

  Met de stap die jij gezet hebt, help je ook andere mannelijke slachtoffers om van hun schaamte af te komen en de stilte te doorbreken.

 9. Reactie van Ineke

  Beste Jelle,

  Wat een beroerd verhaal. Heel moedig dat je ermee naar buiten komt. Te walgelijk voor woorden dat zulke dingen gebeuren. Het is gezien de vele reacties, nu de tijd dat dit taboe wordt doorbroken en de daders geconfronteerd worden met hun misdaden en met naam en toenaam worden genoemd en er niet meer zo mee wegkomen. Ik wens je heel veel kracht en wijsheid.
  Ineke

 10. Reactie van Jojanneke van den Bosch

  Beste Jelle,

  Je hebt gelijk, achter elk verhaal dat we wél zien zitten (minstens) tien verhalen die we níet zien. En dat is wrang en hard. En moeilijk. Er zijn veel taboes die om professionele redenen niet breder gedeeld kunnen worden. Juist die taboes zijn het zo waard om wel te delen, zodat toekomstig leed voorkomen kan worden. Maar ik snap je dilemma en je conclusie volledig. Sterk of moedig zijn wordt niet altijd beloond met gerechtigheid. En dat is triest. Chapeau voor het delen op je blog.

  Hartelijks, Jojanneke

 11. Reactie van danielle

  Hallo Jelle,

  Zou je a.u.b. met mij willen contacten? Ik speek meer jongens/mannen die iets dergelijks is overkomen en probeer telkens weer dit probleem naar buiten te brengen.
  Ik ben er nu twee jaar mee bezig vanuit mijn werk.
  Kunnen we onze krachten bundelen?

  Met vriendelijke groet,

 12. Reactie van Godelieve Engbersen

  Dank je voor het delen van je verhaal.

  Tip: ga niet naar een praatprogramma (#pauw – #DWDD) men wil het thema al weer bagatelliseren.

  -Dat verdien jij niet.
  -Dat verdient deze (verjaaarde) verkrachtingszaak niet.
  -Dat verdienen andere slachtoffers niet.

  Jouw bijdrage is op deze wijze al zeer dienstbaar aan de zaak (#MeToo); relevant alsook duidend.

  De Praat programma’s willen alweer vrolijk verder en het over flirten – vrije seks en zeurende humorloze seksloze vrouwen hebben.

  Dit gebagataliseer in deze programma’s kun je nu toch niet draaien.
  Zeker niet als je (logischerwijze) de naam van de dader niet vrij kunt geven.

  Dank voor deze dappere daad.

  Dit momentum zou meer als aanreiking gezien mogen worden om zaken te wijzigen.
  Liever ziet men deze systeemfouten en dit seksueel en machtsmisbruik weer achter gesloten deuren.

  Wat we niet weten, zal vast niet plaatsvinden.

  [Heb in de gevangenis gewerkt;
  zoveel drugsslachtoffers ed. zijn slachtoffer van seksueel misbruik. Het was echt niet alleen de pastoor uit de kerk om de hoek of de man met de regenjas uit de bosjes.
  vaak vertrouwenspersonen.

  Veel mannen zijn ook slachtoffer.

  Jij geeft een aantal mannen nu ook ruimte

  24-10 2017 niet de tijd voor bagatelliseren maar nog steeds voor actie.

 13. Reactie van Annemarie van Buuren

  Dank voor dit verhaal Jelle. En groot respect. Precies de vinger op de zere plek.
  Ik hoop dat er meer reacties komen.
  Annemarie

 14. Reactie van Georgette van der Star

  Beste Jelle BrandtCorstius,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik u een briljant persoon vind en dat u prachtige docomentaires maakt. Ben om zo maar te zeggen een echte fan. Ook van Aaf.
  Ik vind t vreselijk nieuws wat vandaag gedeeld is door u. Wat denken mensen toch, argeloze jong aangekomen nieuwkomers in t werk in what ever beroep, het blijkt zo te zijn dat er geen verschil bestaat in nieuwkomers en hun superieuren. Het spijt mij zo dat dit u is overkomen.
  Ik kan erover meepraten. Mocht mee van mijn leidinggevende in de Pharmaceutische branche naar Davos. Samen met huisartsen en specialisten om te skiën, dineren, barbezoek en studeren. Edoch er werd vanuitgegaan dat ik wel het bed zou delen met deze persoon, als dank. Ik ben bij machte geweest de heer in kwestie de deur te wijzen na tal van fysieke avances. Nu ik eraan denk walg ik van dit onverkwikkelijke avontuur, sterker nog van mensen zoals hij en zovele anderen die t nog erger en kwetsend en pijnlijk onvergetelijk weten te maken.

  Ik leef mee, denk mee en blijf een superfan van u Jelle.

  Met lieve groet,

  Georgette van der Star

 15. Reactie van Arthur Claassen

  Supermoedig Jelle! Maar heb je wel eens uitgezocht hoe hoog een evt boete Is? Als jij een inzameling start zou het zomaar kunnen dat wij jou aan het geld helpen

 16. Reactie van marga

  Wat erg. Ik bewonder u zo. Juist mensen die nooit een ander zouden willen bezeren worden bezeert. Hopelijk krijgt hij ooit ergens wat hij verdient.

 17. Reactie van Marleen

  Bedankt voor je verhaal, waarin de dader zichzelf zal herkennen en peentjes zal zweten. Collega’s van toen van jou en hem, zullen hem verdenken en hem er hopelijk op aanspreken. Hij zal het waarschijnlijk bagatelliseren of ontkennen. Het mooiste zou zijn als hij zou reageren met veel welgemeende excuses, alsmede een verklaring (maar geen rechtvaardiging) en bekentenis. Dat zou getuigen van moed en oprechte spijt. Je zou het daarna voor jezelf kunnen afsluiten en het hem misschien zelfs kunnen vergeven. Maar zover is het nog niet en het is de vraag of het ooit zover komt. Misschien volgen er nog meer verhalen van andere slachtoffers van dezelfe dader. In ieder geval een groot compliment voor jouw verhaal.

 18. Reactie van Ineke

  Dank je wel voor je verhaal! Ook vandaag worden er nog steeds op deze manier slachtoffers gemaakt.Het is vreselijk! Wat een aanfluiting voor alles wat waarden en normen heet. Ik hoop dat in jou geval en in de vele andere gevallen de onderste steen wel boven komt. Ik hoop(tegen beter weten in)dat onze rechtspraak weer recht gaat spreken… Ik wens je heel veel moed en kracht toe.

 19. Reactie van Ellen

  Eigenlijk zou er een crowdfunding opgezet moeten worden om die rechtzaak wel te kunnen voeren.

 20. Reactie van Iemand

  Hi Jelle,

  dankjewel voor het uitbrengen van dit verhaal. Heel erg om te horen dat dit jou overkomen is. Maar zo waardevol dat jij het naar buiten brengt.

  Dankjewel.

 21. Reactie van piet

  ik denk dat men er op deze manier ook wel achter kan komen, wie de dader kan zijn, ze zullen gaan wroeten in je arbeidsverleden en speculeren. Ik hoop dat er meer meldingen over deze crimineel komen, zodat de naam eindelijk genoemd kan worden. Hij zal nu al niet meer goed slapen , hoop ik.
  Goed bezig, ik begrijp je voorzichtigheid, heel verstandig, het balletje rolt en de waarheid kan ook op andere manieren aan het licht komen, zonder dat jij een naam noemt.
  Goed gedaan Jelle! en schaam je vooral niet, dat had mij ook kunnen overkomen in allerlei situaties. Vroeger waren ouders zó goedgelovig en naief, dat ze je overal zonder achterdocht heenstuurden.

 22. Reactie van Van mij;

  Hallo Jelle,

  Wat onzettend dapper dat je je verhaal doet.. Het is misschien een opluchten een hartenkreet wat het ook mag zijn stop er niet mee gooit het naar buiten deel het met je naaste,vrienden en geliefde. Laat het niet een etterwond in je lichaam worden want dan schaad het jouw alleen… Schrijf die smeerlap een briefje en schrijf er in dat het over hem gaat dat je het nog niet ben vergeten wat hij voor schade heeft aangericht…

  Sterkte Jelle heel veel liefs..

 23. Reactie van Carmen

  Hoi Jelle,

  Dapper, dit. En heel belangrijk. Het is pas het topje van de ijsberg. Ik hoop dat de persoon in kwestie vanaf nu zeker niet meer goed slaapt. Al vrees ik het ergste: dat hij er geen nacht minder ….

  Tenzij je een rechtszaak start. En ik ben het eens met de crowdfunding: ik doneer vandaag nog. En ik help je ook graag aan argumenten. Lees vooral ‘Psychopath Free’ — omdat je er dondersveel argumenten in kunt vinden die dit soort psychopaten gebruiken om zich onder dit soort zaken uit te lullen EN HET TEGENGAS.

  Voor mij ooit heel belangrijk geweest.

  Hang in there.

 24. Reactie van bernadine

  ik wens je toe, dat je nooit meer zo eenzaam zult zijn als toen.

 25. Reactie van WalgelijkeShowbiz

  Welkom in Showbizz, zeg ik maar sarcastisch als reactie. Ik snap heel goed waar je het over hebt. Veel jonge en vooral naïeve meisjes en jongens die dromen in een carriére in Tv-Land maar het enige wat men treft zijn verkrachters, pedofielen en omhoog gevallen wannabe’s die GHB in je drinken gooien en je verkrachten. “Als dat zo is, waarom doet de justitie dan niets?” zou men zich afvragen. Hier een die daadwerkelijk aangifte heeft gedaan en afgeschilderd werd als leugenares dus wees blij dat jij je aangifte niet ingediend hebt want om verkracht te worden is al traumatisch genoeg. En geloof mij, wanneer ik zeg dat het herstellen op zo’n weg niet bevorderd wordt. Hilversum is een slangenkuil !! Een gore pedofiele slangenkuil !! En de politie daar is te corrupt en te druk om fotootjes te knippen met omhoog gevallen paradepaardjes. Walgelijke zooi daar !! Ik kijk zelfs al geen tv meer om die reden.

 26. Reactie van jan

  heb al vermoeden wie het was, maar durf ook naam niet te noemen. Mag je initialen gebruiken in zo’n situatie? weet iemand dat.

 27. Reactie van iemand

  Beste Jelle,
  Vind heel dapper van je om over zo’n taboe, je in openbaar uit te spreken.
  Het is niet niets. Als je dan zo ver bent, schrijf dan een boek er over.
  Verhaal van het onmogelijke verhaal.
  ik wens je een hele fijne reis, waar je ook naar toe gaat.

  hou vol

 28. Reactie van Anne

  @onno Jansen
  Door mensen als jou blijven slachtoffers stil, en blijft dit taboe.
  In plaats van dit in twijfel te trekken zou je hem ook kunnen applaudisseren.

 29. Reactie van Anonymous

  Als tegen hanger van deze me too verhalen, wil ik mijn eigen ervaringen van een journalistiekschool uit de doe ken doen. Nogal wat meisjes gebruiken hun lichaam om dat diploma te halen. Dit is een van de vele redenen voor het historisch lage peil op dit voor het goed functioneren van de democratie uitermate belangrijk terrein.

 30. Reactie van Hannie

  De dader is altijd de verantwoordelijke, in alle omstandigheden. Of slachtoffers jong of oud zijn. Dat mag niet worden onderschat. Ik vind het moedig dat u met dit verhaal naar buiten komt. Ook mannen, jongens, kan zoiets overkomen. Meestal zijn het vrouwen die slachtoffer zijn van dit soort crimineel gedrag. Althans grotendeels. Via de werkplek, en anderszins, heb ik zelf ook wel eea meegemaakt. Je wordt weerbaarder (tegen wil en dank), je kunt je beter inleven in anderen die zoiets overkomt. Daders beseffen onvoldoende wat ze aanrichten. Vaak ook in het geniep. Het is lafheid ten top. Zulke mensen ontbreekt het aan moreel besef en inlevingsvermogen. Zet onder alles een dikke streep. Bescherm je kind(eren) en later kleinkind(eren)zoveel mogelijk. Tot dat besef ben ik niet alleen maar ook vele anderen (ook professionals) gekomen. Het gebeurt nog steeds. Ik ben blij met alle media aandacht als het om geweld en misbruik gaat.

 31. Reactie van Hansje

  Dank voor je verhaal. Belangrijk het naar buiten te brengen.

  Houd moed en laat je niet van de wijs brengen door mensen die menen je te moeten uithoren, verhoren alsof ze van de politie zijn.

  ‘k Denk aan je.

 32. Reactie van @Anonymous

  @Anonymous

  Vrouwen die hun lichaam inzetten om een diploma te krijgen, is geen automatische goedkeuring om iemand te drogeren en te verkrachten. Dank je voor het delen van jouw levenservaring maar als slachtoffer zit je vast niet te wachten om het “goedpraten” van dergelijk gedrag. Je klinkt daardoor meer als een dader die zich verdedigen wil..

 33. Reactie van Monique Voogd

  Hoi Jelle.

  Dapper van je om wat er gebeurd is
  Op te schrijven en naar buiten te komen
  Met je verhaal. Als ik je verhaal lees,
  Moet ik denken aan mijn eigen verhaal.
  Als meisje van 18 gebeurde het bij mij.
  En ja ik had een kort rokje aan maar niet te kort. En nee ik lokte het niet uit. Het overkwam me en hij lief me totaal ontredderd achter. Heb zelfs een EMDR therapie voor gevolgd. Maar vergeten kan je het nooit.

 34. Reactie van Missy

  Jelle, wat dapper van je om dit te vertellen! Wat goed van je dat je dit verteld! Wat krachtig van je dat je je zo uitspreekt! Wat er ook gebeurd is in het verleden, wat mensen ook zeggen, hoe mensen ook reageren. De ongelofelijke lef die jij toont door je als bekend iemand zo uit te spreken over een dergelijke walgelijke ervaring, daarmee overschaduw jij al dat soort zieke geesten! Die persoon destijds probeerde macht over jou te krijgen. Maar als je op zo’n manier ‘macht’moet krijgen, dan blijkt wel dat je een ontzettende slappe ziel bent. De enige die echt machtig is ben jij nu!
  Chapeau!! Ik neem mijn petje voor je af en maak een diepe buiging voor je! En in gedachten geef ik je een hele dikke knuffel! Ik wens jou veel geluk!

 35. Reactie van TdeWinter

  Ik begrijp als geen ander dat je de naam niet vermeldt. Ik heb mij ‘paps’ na jarenlang seksueel door hem te zijn misbruikt, postuum ter verantwoording geroepen en een boekje geschreven over de hel waarin ik verkeerde, evenals mijn zussen. Het is mij niet in dank afgenomen, men heeft mij uitgekotst.
  Lieve Jelle, dikke knuffel!

 36. Reactie van Huub

  Ik ben het eens met Ellen. Gewoon vertellen wie het was, Jelle. Ik ken jou als een eerlijk en dapper mens. Vergeet je hypotheek en ga de strijd aan, zou ik zeggen. De financiele hulp komt vanzelf.

 37. Reactie van Frank

  De verjaringstermijn is bij aanranding twaalf jaar en bij verkrachting twintig jaar. Het is logisch dat het delict na zoveel jaren moeilijker is te bewijzen dan op de dag dat het misdrijf werd gepleegd. Waarom heb je niet direct aangifte gedaan op de dag van het misdrijf? Als je een mond vol zaad hebt, drugs in je bloed en blauwe plekken op je lichaam dan is een getuige echt niet noodzakelijk om te bewijzen dat je oraal verkracht bent. Omdat het misdrijf voor (of in) 1997 gepleegd is is er logischerwijs geen fysiek bewijs meer van de verkrachting.

  Ik raad je aan om nu onderzoeksjournalisten zoveel mogelijk details te geven over wat jou is overkomen, inclusief de naam van de dader. De journalisten kunnen dan onderzoeken of er anderen uit de omgeving van de dader iets soortgelijks is overkomen. Mogelijk heeft dezelfde dader na 1997 soortgelijke misdrijven begaan die nog wel bewezen kunnen worden voordat ze verjaren. Ook kan het zo zijn dat de dader in de toekomst nog nieuwe slachtoffers maakt.

 38. Reactie van Erik van den Muijzenberg

  In mijn geval was het misdrijf strafrechtelijk verjaard, maar civielrechtelijk niet. Ik heb een civiele procedure aangespannen tegen de dader, met succes. Een volledige schuldbekentenis is nooit gekomen, maar de dader heeft wel zijn verantwoordelijkheid erkend, en is veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding.
  Ik zou in ieder geval onderzoeken of daar een mogelijkheid ligt, en zo nodig stappen zetten om civiele verjaring te stuiten.
  Sterkte.

 39. Reactie van Nick

  Er wordt gemotiveerd om de naam te noemen maar ik begrijp erg goed waarom dat niet gebeurd. Bepaalde zenders doen er alles aan om het imago te beschermen. Wat in werkelijkheid een vieze smeerlap is wordt neergezet als een burgerlijke huisvader en wat een sloerie achter de schermen is wordt neergezet als een girl next door type voor de camera. Want dat is alles wat de bevolking ziet: die 30 minuten camerabeelden in een programma of tvshow. Daar past drogeren en verkrachten niet in het plaatje. Marketing, imago bepaling (bv. verplichte vrijwilligerswerk als onderdeel van het imago)zijn allemaal factoren die horen bij entertainment. Dat Hilversum kampt met een groot HIV probleem wordt ook niet aan de grote klok gehangen en terwijl veel vrouwelijke BNERS er alles aan doen om mooi te worden, brengen ze een kind met een keizersnede ter wereld. Dat schijnt met HIV namelijk de normale procedure te zijn. Maar dat leest men natuurlijk niet in al die bladen en roddelprogramma’s die uitgebracht worden want oei oei oei als men aan het imago komt van een zenderlid. En juist diegene die zo ontzettend hard hun best doen om braaf en formeel over te komen op TV zijn de grootste eruit.

 40. Reactie van Wieke Van Der Meulen Braat

  Held !!!

  #metoo

  Ik heb me eergisteren 22 jaar na dato beklaagd bij m’n rectrix omdat ze niet ingegrepen heeft toen ik als 14 jarige onder bedreiging van een mes urenlang ben aangerand op het schoolplein van m’n chique Amsterdamse Gymnasium. Het zou de naam van de school schaden dus wist ik echt wel zeker dat het klopte ? Ik heb helaas nog niets van haar gehoord en betwijfel of dat gaat gebeuren…

  But I feel stronger, door jou, door Saskia Noort, Gwyneth P en al die anderen. Thanks Jelle BC. En ik geniet altijd van je boeken en series! Keep up. Xxx

 41. Reactie van Anne

  Je artikel greep me bij mijn strot. Je optreden vandaag bij DWDD legde niet alleen de gevolgen van verkrachting bloot, maar ook hoe ongelooflijk rot sommige reacties zijn voor een slachtoffer.

  Ik vind het ongelooflijk hoe makkelijk men, waaronder advocaten, zegt dat het slachtoffer maar eerder iets had moeten zeggen of aangifte had moeten doen. Ook hier in de reacties is dat te lezen. Waarom je geen aangifte doet, of iets zegt vlak nadat de verkrachting of het misbruik heeft plaats gevonden… De redenen zijn ontelbaar en voor veel slachtoffers onoverkomelijk. Waarschijnlijk niet te begrijpen als je nooit in de situatie hebt gezeten.

  Dankjewel voor het delen van jouw verhaal. Ik hoop dat je in alles wat je hier nu verder mee doet (of juist laat) je handelt het belang van jezelf.

  Bedankt!

 42. Reactie van jan

  zijn naam komt vanzelf bovendrijven en dan blijft dat voor eeuwig aan hem hangen, ook al is er geen bewijs. Brilliant gedaan inderdaad , dat moet ik beamen. Die advocatenbrief is reactie van een kat in nood die rare sprongen maakt.
  Goed dat je verder niets losliet bij dwdd. Ik snap bewijslast, maar zoiets verzin je toch echt niet zou ik denken als rechter en juist zeker niet na zoveel jaar, dan wordt het alleen maar aannemelijker vind ik tenminste. Na zoveel jaar weet je ook geen kenmerkende lichamelijke details meer , bv een moedervlek op bepaalde plaats of andere details die je alleen maar kan weten door het gebeurde.
  Kan me ook goed voorstellen dat alle onschuldige medewerkers van barend en van dorp niet verdacht willen worden voor iets dat ze niet gedaan hebben en wellicht kunnen die ook een handje helpen? nu denken mensen, wie van het team zou het geweest zijn? het team is gewoon te vinden op internet met alle medewerkers van toen. Men zal aan leidinggevenden denken in eerste instantie.

 43. Reactie van Anoniem

  Lieve, lieve Jelle, jezus wat heb jij goed gesproken bij DWDD!!! Zo goed dat je verteld waarom slachtoffers niks doen en over de schaamte. Vertel al die ‘middelmatige sukkels’ maar hoe het echt zit….met hun naieve, veroordelende kul uitlatingen!! Ik zat juichend op de bank!! Enne als ze je aanklaagd leg ik graag wat euro’s bij voor je verdediging! Je bent een kanjer. Wens je al het goeds!

 44. Reactie van Francien Regelink

  Dear Jelle Brandt Corstius,

  Ik ken je niet en andersom.

  Maar je bleef zo ontiegelijk netjes. Zo ontzettend ontiegelijk netjes. Ook al had je hem met de grond gelijk kunnen maken daarnet bij Matthijs, maar dat deed je niet. Omdat hij als je jouw verhaal met zijn naam en toenaam openbaar zou maken hij beroept op smaad / laster. De rechtsstaat doet zijn werk. Zoals je ook benadrukte.

  Je hebt niet het recht om zelf de dienst uit te maken. Je hebt wel het recht om te spreken voor hen die dat niet kunnen, durven of willen. En dat deed je, omdat je weet hoe het voelt als het niet gaat, lukt of wil. Ik wil zeggen dat ik je daarom moedig vind, maar dat dekt de lading niet. Ik heb er geen woorden voor. Enkel ontzag.

  Kind Regards,

  Francien Regelink

 45. Reactie van christine

  Wow! Wat ongelofelijk goed en geweldig stoer van je.
  Niet alleen je belager (ik hoop zo voor je dat ie op de een of andere manier, buiten jou om uiteindelijk enorm door t slijk moet), maar ook nog ff die advocate…. Wow.

 46. Reactie van Femke Zeven

  Hoi Jelle,

  Bedankt.

  De afgelopen weken heb ik me opgevreten over hoe de #metoo campagne alleen over vrouwen leek ‘te mogen’ gaan. Mannen misbruiken mannen, vrouwen en alles er tussenin en naast bestaat. Net als vrouwen overigens, iets wat volgens mij ook ondergesneeuwd is. Al denk ik wel dat de patriarchale maatschappij leidt tot oververtegenwoordiging onder de mannelijk #ihave gebruikers (of should be #ihave gebruikers).

  Juist met het te laten lijken alsof dit een maatschappelijk probleem is dat alleen vrouwen treft, raak je de kern van het probleem: de machocultuur. Het idee dat de man sterk en zelfverzekerd moet zijn. Want hoewel we eigenlijk allemaal best weten dat misbruik en verkrachting van mannen gebeurt, is dit stigma nog groter dan bij vrouwen. Want, hoe kan je dat als ‘sterke, zelfverzekerde’ man toelaten?
  De kern dus: opvattingen over ‘mannelijkheid’. Hiermee moet het klaar zijn. Want we zijn allemaal mensen, en alle mensen zijn zwak en onzeker: misschien is de angst om dit toe te geven wel de grootste van de mens.

  Maar goed, klaar met het gefilosofeer. Nogmaals dank voor je eerlijkheid. Je hebt Nederland (en misschien daarbuiten?) wakker geschud en zichzelf recht in de ogen aan laten kijken. En hiermee durven jongens en mannen, en hopelijk iedereen zichzelf misschien weer aan te kijken.

  Groeten,
  Femke Zeven

 47. Reactie van lydia

  Dag Jelle, bewondering voor je optreden bij DWDD vanavond. Ook kippenvel want ik voelde bijna letterlijk jouw verdriet en frustratie. Je opmerking over dissociatie slaat de spijker op de kop, stress gerelateerde gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je de herinneringen ergens ver weg parkeert. Tot… nu dus. Ik wens je sterkte en wijsheid. De geest is uit de fles, er is geen weg terug,en dat is prima. Bedankt voor het delen ! Je t’embrasse…(in gedachten)

 48. Reactie van Magda

  Jelle,

  Met een brok in mijn keel blijf ik achter na jouw moedige verhaal bij DWDD.Wat ben je een mooi mens en wat erg dat dit jou toen is overkomen en dat je nu niet vrij bent om zijn naam te noemen. Maar….wie weet……komt zijn naam nog bovendrijven via anderen die een soortgelijk verhaal hebben. Ik hoop het. Hoe dan ook heb jij de weg vrij gemaakt voor anderen om hun verhaal te doen. ALLE goeds wens ik jou, Jelle! hartelijke groet van Magda

 49. Reactie van Christina

  Beste Jelle,
  Negeer de mensen die dit duidelijk niet hebben meegemaakt!
  Vertel je verhaal voor jezelf en niet voor andere…en dat is wat je doet! Ja, tuurlijk jammer dat t na vervolg data is MAAR…. JIJ helpt mensen hiermee. IK kan mij voorstellen als vrouw dat het voor een man in deze situatie misschien NOG ongemakkelijker is, wat jij…hebt meegemaakt… WEES trots op jouw lef! Jouw Stem, Jouw overwinning van angst en stilzwijgen. 👏🏻👏🏻👏🏻 nu ik nog…

 50. Reactie van M. Driessen

  Moedig om dit te vertellen.Ga er vooral mee door. Het lijkt me trouwens een prima onderwerp om een serie over te maken. Macht en misbruik.

 51. Reactie van Isa

  Beste Jelle. Een idee: begin een crowdfunding om he schade claim voor smaad te kunnen betalen. Name & shame die man. Ik leg 10 euro in.

 52. Reactie van Huub

  Beste Jelle, nog een idee: laat de naam van die hufter uitlekken. Jij hebt het niet gedaan.

 53. Reactie van Reino Veenstra

  Jelle, dank voor je openhartigheid. Als vrouw is het al moeilijk om uitdrukking te geven aan zo een gebeurtenis, zoiets kwetsends, pijnlijks, onbegrijpelijks. Ik kan me alleen maar inbeelden hoeveel moeilijker het is als man. En daarbij nog de last van je bekendheid. Dank voor je lef en heel veel kracht toegewenst voor al wat je nu overkomt.
  Voor mij was de eerste dreiging op mijn 13de, toen iemand me zijn ‘stijve’ toonde en probeerde van de fiets te trekken. Alleen dat al, dat iemand zoiets deed, sloeg me uit het lood.
  Lezend over verkrachting en aanranding deed me versteld staan over hoe vaak het voorkomt, hoeveel slachtoffers één dader gemiddeld maakt, hoe onhandig, en bot zelfs, de omgeving soms reageert en de autopilot copingsmechanieken waarmee slachtoffers hun leven oppakken.
  Ik hoop met je mee, dat er iets veranderd in deze wereld. Moge schaamte niet langer ten deel vallen aan de slachtoffers, maar aan de daders. Moge de maatschappij ze uitkotsen!

 54. Reactie van Ineke

  In romanvorm, met een disclaimer kun je je ei volledig kwijt. Want ‘fictie’.
  Het zal een bestseller worden!
  Sterkte!

 55. Reactie van Marjolijn

  Dapper van je om dit te doen!!

 56. Reactie van sandra

  Prachtig verwoord, zowel in je column als bij DWDD. Heel veel sterkte gewenst, maar vooral, weet dat je echter geraakt hebt.

 57. Reactie van Anoniem

  Beste Jelle,
  Wat een mega verdrietig verhaal. Ik ben blij dat door de gebeurtenissen in Hollywood mensen de moed hebben om ook hun verhaal te vertellen. Ook ik heb met seksuele intimidatie te maken gehad tijdens mijn werk. Ik weet nog dat ik me zo onveilig voelde in die tijd en ook aan mijzelf ging twijfelen. Het heeft me een lange tijd gekost om er bovenop te komen. Jou optreden bij DWDD vandaag vond ik erg indrukwekkend en moedig. Veel sterkte:)

 58. Reactie van Evan

  Hi Jelle. Ik heb met grote verbazing gekeken en geluisterd hetgeen jou is overkomen.Ik hoop dat je dit van je af kan zetten en dat je niet meer bent dan aleen toeschouwer van een naargeestige gedachte zonder emotie.Alhoewel dat lijkt me ook moeilijk de emeotie los te koppelen.Man ik heb respect voor jou dat je het uiteindelijk gedeeld heb en dat nu echt niet meer dan een gedachte is zonder emotie!!!Al het goede Evan.

 59. Reactie van Arnoud

  Hoi Jelle, naast dat ik een flink aantal van je boeken heb gelezen, o.a. de Rusland series, en tamelijk fan ben, ben ik ook trots op je dat publiek bent gegaan hiermee. Goed gedaan man!

  En wie ben ik, maar als het inderdaad zo rauw en brutaal is gegaan zoals je min of meer beschreven hebt, dan moeten er toch haast meer slachtoffers zijn, zou je denken.
  Is er niet een manier om (miss via Barend en/of Van Dorp? of andere redactieleden) te polsen of er andere slachtoffers kunnen zijn? Andere collega’s die in dezelfde periode daar werkten toen jij daar werkte? Barend gaf al aan hoe erg hij het vindt voor je dat het ‘onder zijn watch’ is gebeurd. Noblesse oblige…?

  En juist omdat je aangaf in DWDD vandaag dat je het eigenlijk zeer onbevredigend zou vinden als hij er nu mee zou weg komen.
  Inderdaad denk ik met een aantal andere reaguurders hier, dat als jij als bekende Nld’er een crowdfunding campagne zou doen, via bijv. Gofundme, Fundrazr, of anders ‘gewoon’ een site als indiegogo of kickstarter, je toch een heel eind zou moeten kunnen komen. Juist nu je in DWDD en Trouw e.a. bent/hebt geweest/gestaan.
  Mensen willen graag een goede afloop zien in een situatie als deze, en hebben daar vaak best iets voor over, ik denk dat je dat niet moet onderschatten. Velen willen dan wel iets bijdragen aan ‘de goede zaak’, blijkt bij soortgelijke crowdfundingsacties.

  En wie weet hoeveel slachtoffers een soortelijke ervaring dan bespaard blijft, gesteld dat hij nog steeds ‘actief’ is.

  Maar hoe dan ook erg moedig van je!

  Sterkte en succes, wat je uiteindelijk ook besluit. Ik kijk met interesse uit naar je nieuwe serie op tv binnenkort.

 60. Reactie van Anoniem

  Dank voor het herstellen van mijn menselijke waardigheid en integriteit. Door jouw oprechte moed en vertrouwen ben je uit de dichte koude mist gestapt. Ik volgde, de zon op mijn gezicht heeft lang niet zo verlichtend, warm en fijn gevoeld. Nogmaals dank daarvoor, en veel sterkte.

 61. Reactie van Marije

  Ongelooflijk dapper om met dit verhaal naar buiten te komen. Het zal niet gemakkelijk zijn geweest en ook niet worden. Sterkte.

 62. Reactie van Christiaan

  Verschrikkelijk om te lezen dat dit je overkomen is, moet een afschuwelijke ervaring zijn geweest.

  Ik vind het jammer dat je geen aangifte hebt gedaan. Ik begrijp het wel, het gevoel dat er toch niks mee gebeurd was er. Alleen als je geen aangifte doet kan de politie er sowieso niks mee doen. Ik weet dat deze aangiften wel degelijk zeer serieus worden genomen en dat er ook veroordelingen zijn gevolgd zonder getuigen. Daarnaast is het feit niet verjaard, omdat gedwongen orale seks tot verkrachting kan worden gerekend (zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straffen-en-maatregelen/verjaringstermijn-misdrijven).
  Ook leidt aangifte niet zomaar tot smaad, daar is wel wat meer voor nodig. Ik vind het jammer dat je deze twee dingen in je artikel schrijft omdat het zo ook andere slachtoffers kan weerhouden om aangifte te doen.

  Veel sterkte in elk geval!

 63. Reactie van Bo

  Dapper, dapper, dapper, petje af jelle…

  enne, als je ooit een plek nodig hebt om even helemaal geen jelle te zijn, mail dan even, ik woon in de rimboe

 64. Reactie van Marisa

  Beste Jelle,

  Het was een briljante ingeving om op deze manier je verhaal te vertellen. Ik denk dat de dader niet meer rustig zal slapen omdat ondanks al zijn gedreigd met een proces zijn naam toch elk moment genoemd kan worden. Ook al zwijg jij heel verstandig toch kan hij er nooit zeker van zijn dat niet aan het licht komt wie het was die jou misbruikte.

 65. Reactie van Ellen de Graaf

  Bedankt voor jouw moed Jelle!
  Jouw actie is zó belangrijk voor het doorbreken van het zwijgen voor andere slachtoffers!

 66. Reactie van Peerke

  Beste Jelle,
  Ik vond jou reactie in DWDD fantastisch! Ik heb zelf 30 jaar gezwegen en ben sinds kort naar buiten gekomen. Het was zo moeilijk om te praten. De schaamte, de verwarring, de pijn, de eenzaamheid.En dan wordt je veroordeeld door zulke mensen en heb je bijna spijt dat je het verteld hebt. Ik zat te juichen voor de televisie. Bedankt!

 67. Reactie van Pascal

  Beste Jelle,

  onderneem verdere stappen, laat deze scumbag er niet mee wegkomen! Noem deze figuur gewoon bij naam, op het moment dat hij jou dit flikte hield hij ook geen rekening met je…

  Wees niet bang meer, maar trek ten strijde! Een 2e hypotheek is niet nodig, start in dat geval (smaad-claim) gewoon een crowdfundactie, zeker weten dat je er goed uitspringt!

  Always fight back ;-)

 68. Reactie van jomaku

  Beste Jelle, als je zijn naam noemt wordt het één grote mediacircus en een welles nietes verhaal. Mijn tip aan jou is om je creativiteit te gebruiken om hem terug te pakken en om dat stuk stront en wat hij je heeft aangedaan uiteindelijk een plaatsje te kunnen geven in je leven. Sterkte gewenst!

 69. Reactie van Monique

  Veel sterkte Jelle, je steunt hier vast ook veel mensen mee die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Het taboe is er een beetje vanaf nu, ook voor mannen. Toch nog de naam van degene noemen die je dit heeft aangedaan: ik weet niet of de schandpaal de beste manier is.
  Je hebt het goed aangepakt zo. En wie weet zorgt een rechtszaak voor meer genoegdoening.

 70. Reactie van Nita

  Grote klasse, de manier waarop je dit aanpakt! En ook hoe je met Robo Sapiens een aantal dingen belicht. Mooi die nuancering en tegelijkertijd waarschuwing. Met daarnaast het laten zien van een ronduit schadelijk hap-hoezo-snapgehalte uit een ander programma wat je in DWDD meegaf. Juist omdat dat soort dingen zoveel verschil kunnen maken. Ik wens je vooral moois en goeds!

 71. Reactie van Hedwig Belle

  Beste Jelle,
  dank voor het stuk. Ook mannen maken helaas dingen mee die ze niet mee zouden hoeven maken. Ik vond je optreden bij de Wereld draait door sterk en krachtig. Wat een muts van een advocaat. Als ze zich enigszins in het onderwerp had verdiept dan had ze niet zo dom gereageerd. Want juist door schaamte vertel je dit soort dingen niet. (voor wat het waard is: Brene Brown, welzijnswerker, schrijver, Tedx spreker) heeft hier zeer lezenswaardige boeken over geschreven.
  Sterkte,
  Hedwig

 72. Reactie van Freek

  Moedig man. Klasse. Ik wens je veel sterkte.

 73. Reactie van Mark

  Beste Jelle, op verschillende media worden namen genoemd van mogelijke daders. Omdat je zwijgt om wie het gaat, worden diegenen onnodig in verband gebracht met misbruik. Er wordt hevig gespeculeerd en dat vind ik dat heel kwalijk. Mensen die van niets weten worden op deze manier ook slachtoffer. En voor de dader is dat wel comfortabel, want op deze manier blijft hij buiten schot.
  Jij kunt dat als enige uit de wereld helpen.

  Sterkte.

 74. Reactie van J.

  Juist de onvolledigheid van de w’s en h maken dit verhaal naar mijn mening nog krachtiger. Doordat ze schitteren in afwezigheid illustreren ze perfect wat het probleem is: dat dit verhaal niet maar om 1 persoon draait, maar dat het geldt voor honderden mensen zoals jij, en honderden mensen zoals hij. Dat er honderden ‘Waarom?’-vragen jarenlang onbeantwoord blijven. Dat mensen zich schamen om te vertellen dat ze zijn misbruikt. Dat daders er zomaar mee weg lijken te komen. En dat het- ondanks dat het zo vaak gebeurt- voor velen lijkt alsof het altijd een uitzondering is, iets wat ver weg van ze staat.
  Maar het is een structureel probleem wat we als samenleving moeten oplossen. Het is voor iedereen relevant.

  Desondanks wil ik jou, als individu, als één van velen, bedanken voor je verhaal.Je woorden en je kwetsbaarheid zijn krachtig, en hebben waarschijnlijk meer impact dan je denkt.

 75. Reactie van Moedig

  Vrijwel iedereen noemt je verhaal hier moedig maar waarom zouden we geloven dat het waar is wat je zegt? Je staat bekend om je fictie. Je bent een schrijver die wel wat aandacht kan gebruiken. En aandacht is wat je krijgt inderdaad. Je geeft zo weinig informatie dat helemaal niemand kan controleren of het waar is. Erg gemakkelijk om je te verschuilen achter angst voor smaad. Noem gewoon de dader. Indien er vervolgens 25 anderen op staan en roepen dat dezelfde dader hen ook hebben verkracht en dat blijkt te kloppen dan is er 0% kans dat je veroordeeld wordt vanwege smaad.

 76. Reactie van J.

  Beste Jelle,

  Wat goed dat je je verhaal hebt gedaan. Ik denk dat dat heel belangrijk is, voor jezelf maar ook voor alle anderen die door iemand zijn misbruikt. Het is veel te lang ‘normaal’ geweest dat een persoon met macht zich het lichaam van een ander toeeigent en er is veel te lang over gezwegen. Ik hoop dat de tijd er nu rijp voor is dat dit voor eens en voor altijd verandert!

  Ik hoop ook dat iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij zijn verhaal durft te delen. Op die manier zal het misschien mogelijk zijn om de dader, die zich nu kennelijk achter dreigementen met laster en smaad verschuilt, ter verantwoording te laten roepen.

  Veel sterkte en wijsheid gewenst!

 77. Reactie van Ook ik

  Na 42 jaar was mijn emmer vol. Bedankt dat je zo open je verhaal bekent. Nu ik 53 jaar ben mag ik wel zeggen het heeft mijn leven verwoest.

 78. Reactie van Elsbeth

  Dag Jelle, je verhaal heeft enorme impact gezien alle reacties in de media. Ik ben het met J. eens.Het lijkt wel of er puist opengeknepen is die jarenlang onderhuids heeft zitten rotten. Ook bij mij komen herinneringen naar boven. Herinneringen van 45 jaar geleden, ik was 10-11 jaar. Thuis onveilige situatie door scheiding van ouders en een moeder die de situatie niet aankon. De onderwijzer van toen gaf me ‘extra taakjes’ na schooltijd en zorgde dat ik alleen achterbleef in de school. De aandacht en de ‘aai over mijn bol’ maakte in eerste instantie dat ik me bevoorrecht voelde maar dat ging verder en werd ook tongzoenen. Ik vond het vies en begreep het niet. Wat ik verder deed weet ik niet meer. Jammer eigenlijk. Ik weet wel dat ik vanaf die tijd een gruwelijke hekel aan die school had en ik ben er nadat ik naar de middelbare school ging, ook nooit meer terug geweest. Geen gezellige reunies omdat ik altijd bang was die man weer tegen te komen.
  Ik noem ook geen namen omdat het nu geen zin meer heeft. Het is zo lang geleden. De man zal wel overleden zijn en familie wil ik daar niet mee opzadelen.

  Dat ik reageer, is omdat ik ontzettend met je begaan was toen ik jouw woede en ingehouden tranen bij DWDD zag. Ik zag ineens dat blonde meisje van 10, kwetsbaar en belazerd door een volwassene. Ik herkende de woede.
  Het is walgelijk gedrag en door deze verhalen te vertellen, hoop ik dat we allemaal beseffen hoe kwetsend en traumatisch zoiets kan zijn. Ik hoop dat we wat beter op elkaar gaan letten, zéker op de kinderen en jonge mensen die niet weerbaar zijn. Zodat die niet 20 jaar of langer met zo’n verhaal hoeven rond te lopen.
  Ik mag hopen dat degene die dit jou heeft aangedaan voorlopig héél onrustig slaapt doordat je dit hebt verteld.
  Veel sterkte!

 79. Reactie van Geweldig Jelle!

  Beste Jelle,

  Dank voor het schrijven van je verhaal en wat een goede reactie in DWDD.
  #metoo is ook iets waar ik helaas sinds kort over mee kan praten. Veel steun geeft het dat steeds meer vrouwen en mannen hun mond open doen.
  Ook mijn zaak is werkgerelateerd.
  Ik wens je alle goeds de komende tijd, wat je ook besluit te doen!
  Bedankt en sterkte!

 80. Reactie van Frans

  Beste Jelle,

  Na het horen van je boosheid op de radio heb ik even naar het filmpje van VI gekeken. Het maakt me boos tot het oncontroleerbare af, ik hoop dat er iets georganiseerd word om deze pathetische simplisten duidelijk te maken dat dit niet kan. Dit laat heel duidelijk de seksistische houding zien die bevochten moet worden. Ik gun niemand de vernedering en de schaamte, maar deze figuren zouden wel een portie kunnen gebruiken om wat empathie te ontwikkelen ,als ze daar al toe in staat zijn.

  Veel sterkte en als ik kan steunen op enige manier , ben ik daar klaar voor , zeer waarschijnlijk niet de enige met deze gevoelens.

 81. Reactie van Magda

  Jelle, ik snap heel goed dat je boos bent om dat idiote gelach van die mannen. Ik heb het filmpje net ook bekeken en ik werd er ook heel boos over! Weet maar dat heel veel mensen achter je staan en respect voor je voelen!

 82. Reactie van De mam van

  Geen mens, die zelf zo’n ervaring niet kan delen vanwege de reacties als bv die van de galbakken van VI, kan zich voorstellen wat een verkrachting met een mensenleven doet. De worsteling om van de schaamte,het ongeloof en de zielepijn af te komen.
  Heren onbenul van RTL VI, schaam u heel, heel diep. Voor zo’n laag, onnozel gedrag is geen enkel excuus.
  Jelle is moedig en men heeft hem zijn waardigheid niet af kunnen nemen. Wij moeten niet meer boos worden om zoveel domheid,deze mannen hebben het iq van een verkrachter. Want met woord en gedrag kan je iemand ook weer ernstig beschadigen.

 83. Reactie van Jack

  Ik had een soortelijke ervaring met mijn baas vroeger, maar ik sloeg hem bijna op zijn bek en ben daar gelijk weg gegaan.
  Zelfrespect is toch veel belangrijker dan carriere? of ben ik gek?
  Ik vind dat Jelle en al die anderen toen de verkeerde keus maakten en dan moet je achteraf niet klagen na zoveel jaar

 84. Reactie van Jack67

  Jelle,

  Moedig dat je naar buiten bent gekomen met deze gruwelijke ervaring. Ik vind dit dapper van je!
  Dat die zakken van VI daar zo’n lol om hebben is onbegrijpelijk.
  Zelf heb ik het niet meegemaakt. Het zal je een stukje gevormd hebben in de man die je nu bent.
  Probeer die zakken van VI verder van je af te zetten en kijk vooruit.
  Ik, en vele anderen staan achter je en zonodig, mijn steun heb je.

 85. Reactie van iemand

  Wat een fijne collegae( Rene, Wilfred en Peter) zijn deze drie heren zeg!!!
  Met diegenen zou je dan een hele poos gewerkt hebben …ik word daar ongeneselijk bedroefd van..
  Die gaan dan voor je opkomen.. nou, ze gaan je nog krenken in de vorm van het uitlachen, een trap na geven , wat een sportiviteit…

  Waarom wordt niet gestopt met het uitzenden van dit domme programma?
  Een stelletje twistzieke intriganten als presentatoren, pfff.. hoe kom je aan zon’ baan? Wat zijn je competenties dan?
  Wat moet je dan kunnen? Het roddelen en kwaadspreken…wat een journalisten..
  Er is echt iets super mis met de sollicitatiecommissies in Nederland…

  Naast de juristerij kunnen de media en politiek als een onuitputtelijke bron figureren, een godvergeven platform van empowerment van allerlei zware tot matige functionele persoonlijkheidsstoornissen.

  Helaas, door al bezuinigingen in de gezondheidzorg krijgen deze professionele narcisten en treiteraars geen adequate psychiatrische aandacht en lopen ze vrij rond met de diagnoses die patiënten op de gesloten afdelingen in reguliere ggz nog niet van hebben gehoord

  Lekker dan al die (verborgen) tbs klanten met eindeloze verlof….brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  Jelle heel veel sterkte
  Laat ze maar praten

 86. Reactie van mirjam van der wurff

  Beste Jelle,
  Vanavond Pauw gezien inzake de kwestie.
  Ik wilde alleen maar even kwijt dat ik het ongelooflijk moedig van je vindt dat je deze zaak, alsnog, naar buiten hebt gebracht !
  Blijf in je kracht en heel veel sterkte
  de komende tijd.
  Hartegroet,
  mirjam van der wurff

 87. Reactie van Elisa Smalt

  Beste Jelle,

  Ik heb ook Pauw gezien vanavond. Weet dat veel mensen achter je staan. Daders hebben een ander beeld van de werkelijkheid, en hoe het juridisch afloopt dat is nog een derde werkelijkheid. Maar ik geloof jou. Heel veel sterkte de komende tijd,

  Elisa Smalt

 88. Reactie van Pieter Buurema

  Na vanavond Pauw te hebben gezien, heb ik je verhaal nog eens gelezen. Ik lees het anders als de advocaat die bij Pauw aan tafel zat. Deze gaf wel een heel eigen draai aan het geheel om zijn cliënt neer te zetten als een slachtoffer en niet als dader. De reden voor jou om je verhaal te doen werd “verkracht”. Ik blijf het moedig vinden als mensen, ook al is het na jaren, hun verhaal doen! De woorden van advocaat Plasman vond ik intimiderend en niet bijdragen aan #metoo. Sterkte de komende tijd!

  Pieter Buurema.

 89. Reactie van Marc Noorland

  Beste Jelle,

  Waarom zou je hierover de waarheid verdraaien? Je maakt (naar mijn mening hele fijne en goeie) televisie, maar zover mijn kennis rijkt ben je geen acteur. Als ik een voorzichtige inschatting mag doen: ik geloof niet dat overtuigend zou kúnnen acteren, daar ben je eenmaal geen mensch naar. Ik durf te stellen dat je snel ongeloofwaardig wordt, als je er een poging toe zou ondernemen. Liegen moet je kunnen en als volwaardig acteur zou je dat dan ook zonder vraagtekens achter te laten bij je publiek, moeten kunnen op tv.
  Na je commentaar dat je gaf op het gebeurde bij DWDD, liet je veel bij me achter, maar vraagtekens over of je wel de waarheid sprak, waren daar niet bij.
  Je liet de sterke wil je te steunen achter, waar ik tot nog toe niets mee deed. Na de uitzending van Pauw op 30 oktober ben ik hier beland om dat alsnog te doen. Ik heb met open mond gekeken naar hoe de advocaat vol overtuiging jouw verhaal ontkrachtte en dat met hetzelfde genoegen als toen hij aan tafel zat in hetzelfde programma, en de toepassing van de spelregels van Miljoenenjacht in twijfel trok.
  Ik wil je veel kracht toewensen en voor wat het waard is, uitspreken dat ik in je geloof.

 90. Reactie van Marise

  Beste Jelle,

  Ik ken je niet maar mij is een soortgelijk iets overkomen en de dader ging er op dezelfde manier mee om als de dader in jouw verhaal: “jij wilde het ook, het was niet zo bedoelt, je hebt het zelf uitgelokt.” Dat is niet waar. Hou vast aan jouw versie en probeer geen waarde te hechten aan wat zij zeggen. Een welgemeend excuus was beter op zijn plaats geweest maar daar heeft deze meneer niet genoeg lef voor.

  Ik denk aan je, ookal ken ik je niet. Weet dat er heel veel mensen achter je staan, ik geloof je.

 91. Reactie van Marisa

  Als de dader je had gebeld en berouw had getoond had je je verhaal waarschijnlijk niet gepubliceerd zei je in DWDD. Dat was dan terecht geweest want de kans op herhaling was dan klein geweest. Maar dat was niet het geval, de dader ontkent. Publicatie was dus nodig en geen smaad. En omdat het waar is is het al helemaal geen laster. Ik hoop echt dat je dit gaat winnen en dat de mensen die financiële steun belooft hebben woord houden. Ik geloof je. Sterkte met alles!!

 92. Reactie van Johanna

  Heel moedig. Ik geloof je. Een dader gaat in zo’n geval van zich afslaan. Hij gaat zelf geloven, dat hij slachtoffer is. Een bekend patroon. Ik hoop, dat heel veel mensen zich gesteund zullen voelen door jouw oprechte, eerlijke verhaal. Sterkte!

 93. Reactie van Johanna

  Sterkte! Ik waardeer je oprechtheid.

 94. Reactie van Reino Veenstra

  Dit is een nachtmerrie, dit herleven, met daarbij de lacherige en lasterlijke meningen van anderen in de media. Het kan niet anders dan dat je dit voorzien had. Dit is voor velen een reden om stil te blijven over een traumatische gebeurtenis.

  Ik hoop dat andere slachtoffers zich melden. Over deze meneer en andere daders. Het delen, de openheid, is waar je de controle opgeeft, maar waar steun en heling start.

  Jelle, velen hebben het al geschreven, meerderen hebben het vastberaden gedacht: we steunen je, met woord en met middelen als het zover komt.

 95. Reactie van Nick

  Nu de dader bekend is en hij er een soort van “date” probeerde te maken, wil ik graag dat u weet dat ik U geloof. Ten alle tijden. Dat komt alleen al door de term “gedrogeerd”. Want dat is waar Hilversum vooral staat: ghb drogeren van mensen en daarna doen alsof er niks gebeurd is. In Hilversum hebben die GHB drogerende mensen namelijk een triest sexleven waarbij ze een trol thuis hebben zitten en dan is zo’n jong blaadje natuurlijk lekker. Dat of ze hebben HIV en vinden het “entertainment” om het op die manier te verspreiden. Overduidelijk ook het gevoel van Entertainment van de laks optredende justitie. Wat de reden ook is voor die vieze “necrofiele” (blijkbaar houden ze van stil liggende lichaampjes) vereniging daar in Hilversum: Sterkte gewenst in het welles-nietes scenario; je weet wel: de ramp scenario voor elke slachtoffer!

 96. Reactie van Laura

  Beste Jelle,

  Ik ben witheet van woede en een heleboel anderen met mij.
  Mijn steun heb je, in woord en middelen. Hou ons op de hoogte wanneer je die laatste nodig gaat hebben. Deze smaadzaak gaan wij crowdsourcen.

 97. Reactie van Magda

  Jelle, degene voor mij,Reino, heeft het al zo mooi verwoord.
  Ik sluit me er bij aan.

  Ook ik steun je , in gedachten, in woorden, en ook met middelen als het zover komt.

 98. Reactie van Yvonne

  Beste Jelle,

  Ik heb ontzettend veel respect voor de moed die het kost om in de openbaarheid te treden als zoiets je is overkomen. De reactie van de dader is helaas voorspelbaar en toch heel erg pijnlijk omdat je als het ware nog een keer gepakt wordt door dezelfde persoon. Het doet mijn bloed koken. Please start een crowdfund zodat iedereen die je wil steunen je financieel kan bijstaan. Mijn steun heb je.

 99. Reactie van Ik sta achter je

  Lieve lieve Jelle, vol walging keek ik gister Pauw. Wat er destijds met jou is gebeurd is walgelijk! Maar dat het nu ontkent wordt en jij in een kwaad daglicht wordt gezet is nog walgelijker!! Las net over jouw aangifte en advocaat! Goed zo!!! Mijn steun heb je!! Ik vind je enorm dapper en ik leef met je mee!! Je verklaring op twitter is helder! Heel heel dapper!! #MeToo wekt bij velen wonden open die zorgvuldig waren dichtgemaakt omdat het te pijnlijk is. Jij geeft de onzichtbaren een stem! Wens je heel veel kracht en sterkte toe!!! X

 100. Reactie van TdeWinter

  Tsja, beste Jelle, ook ik heb Pauw gezien en ik kan tot geen andere conclusie komen dan dat je heel zwak staat. Geen enkele getuige, vooralsnog geen andere slachtoffers. Ik vraag mij dan ook af of je er wel verstandig aan hebt gedaan na 15(!) jaar ‘uit de kast’ te komen. Ik geef Gijs, na het zien van Pauw, vooralsnog het voordeel van de twijfel…

 101. Reactie van Mary

  Lieve Jelle, ik had al veel respect voor jou en voor je werk. Dat respect is nu alleen maar gegroeid. Hoe pijnlijk herkenbaar is jouw verhaal. De reacties van de hufters zelf: “je hebt het zelf uitgelokt. Je liet het zelf toe. Niemand werd gedwongen”. Het is ongrijpbaar, niet te bewijzen en, in mijn ogen, nog altijd een eindeloos gevecht. Zo ontzettend dapper van je. Heel veel sterkte. x

 102. Reactie van polderwijffie

  Wie IK moet geloven, doet er niet toe. U heeft uw verhaal gedaan in DWDD.Prima.De naam van die ander werd uiteindelijk toch bekend(dat was toch de bedoeling?) en deze man kwam bij PAUW.Er zitten 2 kanten aan uw/het verhaal.U zegt te zijn verkracht na drank met iets erin.Uw kant van het verhaal.De ander zegt: we hadden wat drank op, belandden in bed en hebben seks gehad.Het is maar net hoe iemand er tegen aan kijkt, jaren later.Uw opmerking over VI is ook niet erg netjes. Ja, het is een seksistisch programma. Maar om nou het woord k*t er bij te zetten, is ook erg vrouwonvriendelijk.Ik ga niet mee met de hype hashtag metoo.Mijn rugzak zit al vol genoeg en ik kijk vooruit.

 103. Reactie van Sigrid Annet

  Beste Jelle,
  Een dader die zichzelf tot slachtoffer maakt. Toegeeft op z’n manier dat zijn eigen verantwoordelijkheid tegenover jou als stagiair (wat hij voor het gemak ook nog even vergeet) zo klein mogelijk wordt gemaakt. Hij roept hard, met zijn advocaat naast zich, dat het gelogen is wat jij vertelt. Als het gelogen is, hoeft hij niet zo hard te roepen. Zijn hele optreden draagt gespeelde, verwonderde onschuld uit. Zul je er niet naar luisteren? Sterkte!

 104. Reactie van Iris

  Lieve Jelle, allereerst wil ik zeggen dat het ontzettend dapper van je vind dat je met je verhaal naar buiten bent gekomen, en dat ik je heel dankbaar ben. Ik weet hoeveel moed en lef je nodig hebt om zoiets openbaar te maken. Helaas begrijpt niet iedereen dat en wordt jouw verhaal nu verdraaid, gebruikt als borrelpraat en als allerergste, gebruikt TEGEN jou. Ik vind het jammer om te zien dat mensen zich wegkeren van wat hier daadwerkelijk gebeurd. En terug kruipen in een veilige en vertrouwde rol van met het vingertje wijzen naar degene die zich durft uit te spreken. Laat je alsjeblieft niet monddood maken. Ik walg van de manier waarop de media met zo’n gevoelig onderwerp omgaan. Als het iets waard is; ik ben zelf ook verkracht 3 jaar geleden en voor mij is jouw dapperheid en je verhaal heel waardevol. <3 dankjewel.

 105. Reactie van Anoniem

  Beste Jelle, in mijn visie is een belangrijk kenmerk van seksuele intimidatie dat de dader ten onrechte veronderstelt (wil geloven) dat het slachtoffer het zelf ook wil. De reactie van Meneer Van Dam is inderdaad precies de reden dat veel mensen die zich slachtoffer voelen van seksuele intimidatie er niet over spreken.
  Ik heb veel bewondering voor je moed en wens je veel sterkte en steun!

 106. Reactie van TdeWinter

  ven ter aanvulling… Ook ik heb in mijn leven wel m’n ervaringen gehad met de kerels, o.a. jarenlang misbruik van paps dat door de familie werd toegedekt. Toen ik de man én mijn familie ter verantwoording heb geroepen heeft men mij uitgekotst. Als geen ander weet ik wat zoiets met een mens doet. Toch blijf ik van mening dat Jelle zich in een twijfelachtige situatie bevindt. Dat is tevens het trieste om seksueel misbruik aan de kaak te stellen, zeker in zijn geval, zonder enig concreet bewijs. Het is daarom ook dat de meesten zwijgen.

 107. Reactie van Anne

  Lieve Jelle, met bewondering voor uw openheid en moed dit naar buiten te brengen. Mensen kunnen zich kennelijk niet bedenken hoe in a state of shock iemand zich bevind na zo iets. De laffe media, columnist Alexander incluis zouden een soortgelijk iets moeten meemaken en dan eens een vragenrondje kunnen ondergaan. Maar helaas, het is niet zo. Heel goed dit gedaan te hebben, het maakt de medemens duidelijk, dat de geschiedenis zich altijd herhaalt (list en bedrog macht en hebzucht),. Wij westerse mensen denken in vrijheid te leven en kennelijk loont misdaad. Te walgelijk voor woorden (de reacties in media en socalled praatprogramma’s). Stuur kracht, liefde en licht, want dit heeft zeker een pauzeperiode voor u nodig. Ode en weest trots op uw confessie..

 108. Reactie van Maartje

  Bedankt. Bedankt dat jij je verhaal wilt delen. Want ik vrees dat het jou persoonlijk niets dan (nog meer) pijn oplevert. Zeker als ik gister naar Pauw zit te kijken. Heel veel sterkte en moed gewenst. Weet dat het niet voor niets is geweest, want ik ben je dankbaar.

 109. Reactie van Maddie Pook

  Beste Jelle.
  Ik vind het verschrikkelijk wat er nu met jou gebeurt nadat je eindelijk de moed had verzameld om met je verhaal naar buiten te komen. Je bent en blijft een voorbeeld voor mij en vele anderen, met je eerlijke authenticiteit, je originaliteit en mooie programma’s en boeken. Laat je niet kapot maken door alle meningen, lachende schoften en advocaten. Joep wil je financieel bijstaan als dat nodig is en hij is zeker niet de enige. Mooi dapper mens, je bent een held dat je met je verhaal naar buiten bent gekomen. Ik hoop dat je dat kunt (blijven) geloven en dat dat je sterkt. X

 110. Reactie van Gofundme

  Dit is de website waarop wij kunnen bijdragen aan de campagne van Jelle

  https://www.gofundme.com/jelle-brandt-corstius

 111. Reactie van Anoniem

  Beste Jelle,
  Ik blijf anoniem omdat ik niet zo ver ben als jij. Op een dag hoop ik de moed te vinden (m.b.t. een andere man).
  Ik heb diep respect voor je eerlijkheid over wat je hebt meegemaakt. Wat er nu gebeurt doet de grondvesten van onze democratie op zijn grondvesten trillen. Ik wens je heel veel sterkte. Je loopt voorop – een klokkenluider wordt vaak de kop van jut – maar kijk af en toe achterom. Er zijn zo veel mensen, zo ongelooflijk veel, die achter je staan… X

 112. Reactie van Saskia

  Heftig wat er allemaal omhoog komt met #metoo (mijn me too nog niet echt durven en misschien ook niet willen uiten..).

  Nu ook met jou Jelle Brandt Corsius. Wat moedig van je dat je ermee naar buiten komt! Een nachtmerrie om t te herbeleven. Inderdaad je geeft de onzichtbaren een stem. Goed dat je aangifte hebt gedaan nu.

  Ik geloof je zeker wel. Het zal waar zijn. Gewoon om t simpele feit dat je er anders niet mee naar buiten zou komen. Dat doe je namelijk niet voor de lol….al die moeite…dat haal je je anders niet allemaal op de hals jaren later. Waarom zou je…

  Daders hebben een ander beeld van de werkelijkheid, gaan in zo’n geval van zich afslaan en zelf geloven dat ze slachtoffer zijn…

  Want. Stel dat t niet is gebeurd en je zit normaal in elkaar.. dan neem je als van Dam zijnde toch DIRECT hoogst persoonlijk contact op om hier enorm uitgebreid over te praten en dan zeg je: ‘i am so sorry dit is nooit mn bedoeling geweest’! Of… iets in die trant.. en/of ‘kunnen we het nog eens goed hebben over die avond a.s.a.p ik ben zo geschrokken volgens mij bedoel je mij’.

  Dan had ie moeten uiten hoe erg hij het vond dat je daar zoveel last van hebt gehad… en dan praat je daar dagen, weken maanden jaren over tot de lucht volledig geklaard is.

  En .. wat als t wel is gebeurd dan HELEMAAL. Dan HELEMAAL. Sorry en praten… maanden jaren whatever it takes.

  Maar niet dit… ontkenning en meteen aanklagen wegens laster. Dat zegt voor mij voldoende..

  Ik snap het goed wat je bedoelt met dat je niet had doorgezet als die van Dam persoonlijk zijn excuses had aangeboden. Of er op zijn minst normaal op had gereageerd en in gesprek was gegaan.

  Jelle dank je mijn steun heb je, you are a brave man, dit allemaal out in the open.. ook geen pretje..

 113. Reactie van Leonie

  Beste Jelle,
  Ik leef met je mee en wens je heel veel kracht en energie toe voor de komende tijd. Moed heb je al!!! Verlies ‘m niet.
  Ik ben nog wel even benieuwd of jij Mark de Jong kent, en instemt met de crowdfunding actie van enige reacties terug. In dat geval draag ik graag bij, maar wacht even een reactie van jou af…..
  Houd vol en verl liefs van een groot liefhebster van jouw boeken.

 114. Reactie van Lonneke

  Na het afronden van mijn opleiding tot vertrouwenspersoon kijk ik zo anders naar jouw verhaal, dat ik de behoefte heb om hier iets op te schrijven.
  Ik raad iedereen aan, die denkt te weten wat er in het hoofd van een slachtoffer omgaat, een dergelijke cursus te volgen. Zeker leidinggevenden en teamleiders. Dan pas besef je waarom iemand 15 jaar wacht met melden.
  Uiteraard is het ook handig als je een empathische knop hebt. Dan is de cursus wellicht niet eens nodig.
  In de top van bedrijven zitten vaak ego/macht type persoonlijkheden, die elkaar de hand boven het hoofd houden en elkaar laten wegkomen met dit soort praktijken. De vraag is dan ook, wie zorgt ervoor dat deze leidinggevenden op cursus gaan…
  Maar jij hebt de kracht om een begin te maken met het naar buiten brengen van jouw verhaal. Daarom steun ik je.
  Ik raad je aan een ervaren externe vertrouwenspersoon in de arm te nemen die jou, naast je advocaat, kan bijstaan wanneer er gesprekken plaatsvinden met je ex-werkgever. Zij kennen de hobbels op de weg die je gaat tegenkomen. Ik wil je de kracht geven en wijsheid om datgene te doen wat goed blijft voelen VOOR JOU.
  Ook hoop ik dat je steun krijgt van andere slachtoffers in deze zaak, dat gun ik je.
  En voor de duidelijkheid, mij was het direct duidelijk dat de vermeende dader aan het liegen was aan tafel bij Pauw. Zijn nonverbale signalen waren overduidelijk.
  Ook al is de wereld soms heel oneerlijk en kunnen mensen wegkomen met vreselijke praktijken, ik hoop voor jou dat dit niet het geval zal zijn op termijn.

 115. Reactie van Martine

  Beste Jelle, net terug van vakantie even alles bijgelezen en gekeken over jouw verhaal. En ik heb in mijn eentje in de kamer staan klappen bij jouw messcherpe commentaar bij DWDD, m.n. toen je die advocate fileerde. Dan kom je eindelijk naar buiten met je ervaringen en dan wordt je o.a.verteld dat je daar niet zo lang mee had moeten wachten!! Alsof dat een criterium voor geloofwaardigheid zou zijn. Jelle, je hebt mijn steun vast niet nodig (je bent volgens mij prima in staat dit het hoofd (en hart) te bieden) maar ik geef je hierbij toch mijn onvoorwaardelijke steun!!

 116. Reactie van sam

  Ik reageer naar aanleiding van de uitzending dat uw dader het ontkende.

  Vreselijk dat dit gebeurt. Vreselijk dat er een aangifte ligt wegens laster. Dat zou niet mogen! En de grote reden dat veel slachtoffers hun mond niet open doen.
  Dapper dat u dit wel gedaan heeft. Als slachtoffer (ik gebruik liever de term overlever), als bekend persoon en als man.

  Ik ben een vrouw en zwijg. Alleen mn therapeut weet iets meer.

  Veel sterkte en ik hoop dat er mensen die u vertrouwd zijn en die u geloven.

  Met vriendelijke groet,
  Sam

 117. Reactie van Fen

  Het is heel helder:
  Je hebt geen seks met de stagiair,ook niet op zijn initiatief, ook niet als hij meerderjarig is en ook niet als je het allebei wil of even oud bent. Omdat de stagiair in een afhankelijke positie zit en er daarom nooit sprake kan zijn van gelijkwaardigheid. En dat is de reden dat het niet kan. Net zoals je geen seks hebt met de leerling of met de patiënt. Diegene in de afhankelijke positie is niet vrij om nee te zeggen vanwege de afhankelijke positie.

  Sterke Jelle.

 118. Reactie van Monique

  Verkrachtingen en aanrandingen vinden mogelijk vaak plaats in een schemergebied: te veel gezopen, wel een vriendschappelijke knuffel of zoenen, verder niks willen en dat de andere partij dan doordrukt. Dat VanDam geen contact opgenomen heeft met jou is ook wel enigszins begrijpelijk. Hij zal zich het leplazarus zijn geschrokken toen Trouw contact met hem opnam. Kan ook zijn dat hij het heel anders ervaren heeft destijds of heeft weggedrukt. Of er zelfs veel spijt van heeft maar dit niet durft toe te geven vanwege de mediahype. Hoe dan ook, het zou veel extra verdriet en stress schelen als hij alsnog contact met jou opneemt en er een eerlijk gesprek/eerlijke gesprekken met jou over voert ipv zo’n smaadzaak door te zetten. Zoals eerder goed verwoord door Saskia.Veel sterkte in ieder geval, lieve Jelle. Groetjes, Monique

 119. Reactie van Henk

  Woorden schieten tekort ….
  Na de uitzending van Pauw.
  Ik heb je blog met veel bewondering gelezen. En dan dit.

  Boos én verdrietig met jou.
  Heel veel sterkte en laat je er niet onder krijgen!

 120. Reactie van jaap

  beste Jelle, mijn indruk tot nu toe als neutraal toeschouwer.
  ten eerste, zoiets verzin je niet, dat zeggen ook de meeste mensen die het volgen in de media.
  ten tweede, jelle komt oprecht integer en totaal geloofwaardig over.

  Het verhaal vD komt mij ongeloofwaardig over, want waarom zou een hetero vrijwillig! het bed induiken met een homo? zo moet je toch naar de zaak kijken.
  verhaal bij pauw komt helemaal ingestudeerd en bekokstoofd door advocaten, over op mij , zo gaat dat altijd, advocaten adviseren altijd te ontkennen of te zwijgen in dit soort zaken zonder getuigen en bewijzen. Dat is hun werk. Die indruk heb ik.

  Jelle heeft géén naam genoemd en waar staat in de wet dat je niet aan intimi mag vertellen wat je meegemaakt hebt?

  Het belangrijkste bewijs lijkt mij toch dat je als hetero absoluut geen seks wilt met een homo, en ik mag toch aannemen dat het geldt voor 99,9% van de hetero’s?

  En de tegenpartij heeft bekend sex te hebben gehad.

  Denk dat het niet eens tot een rechtzaak komt, geen bewijzen, het ene woord tegen het andere en smaad of laster kan Jelle al hélemaal niet in de schoenen geschoven worden, hij is juist uiterst discreet en voorzichtig geweest en heeft geen naam genoemd.
  De media, die hebben er een theater van gemaakt.
  Waarom zou je als slachtoffer niet mogen vertellen wat je overkomen is?! Zeker in het kader van metoo, iedereen doet het die iets overkomen is. En er moet er altijd één de eerste zijn die een boekje open doet en dan volgen er meestal meer, dus dat valt hem óók niet aan te rekenen, lijkt mij als toeschouwer, voor het zelfde geld waren er nóg een tiental slachtoffers naar voren gekomen, dat kan je nu eenmaal niet van te voren inschatten, hooguit vermoeden, op basis van je eigen ervaringen.

 121. Reactie van dirkmulder

  Beste Jelle,
  Jij hebt in verloop der tijd via prachtige publicaties en programma’s getoond een zeer integer persoon te zijn. Geen kletsmajoor. Ik was er destijds gelukkig ook niet bij maar ik geloof jouw verhaal mede daardoor onvoorwaardelijk !
  Veel sterkte toegewenst !

 122. Reactie van Danielle

  Hé Jelle, weer ben je een man met een missie. Opnieuw een universele reis, in nog moeilijker gebied! En weer zorg je dat iedereen deelgenoot is, zodat we kunnen weten en begrijpen hoe het is. Lastig om te delen, eenzaam om als geheim te dragen. Ook deze reis is je toevertrouwd, we zijn allemaal getuige en reizen mee. Slachtoffers omdat ze slachtoffers zijn, daders omdat ze daders zijn. Anderen omdat ze geen van beiden of juist allebei zijn. Allemaal opnieuw afstemmen op onszelf en op de ander, opnieuw koers zoeken. Een revolutionair keerpunt.
  Heel veel sterkte toegewenst!

 123. Reactie van BB

  Hoe narcistisch ben je, als je als reactie op Jelle’s verhaal (ook) in een praatprogramma gaat zitten (waarbij je ook nog eens vraagt om alleen met je advocaat aan tafel te kunnen zitten en de andere gasten zich vd tafel moeten verwijderen) i.p.v. de telefoon te pakken en Jelle op te bellen en te vragen: “ Jelle, What is going on?”
  Dat vind ik veel relevanter dan de vraag waarom Jelle nu pas met zijn verhaal naar buiten is gekomen. Want het antwoord daarop is duidelijk.

  Jelle, van Dam probeert je gewoon weer, en public, te verkrachten. Want dat doen mensen met een groot ego. Die zien de wereld anders. Die denken niet na & voelen geen empathie m.b.t. wat die ervaring met jou emotioneel heeft gedaan. Waarom zal je het persoonlijk oplossen als je het lekker in de media kan gooien? Er zijn profielen waar daders van sexueelmisbruik aan voldoen.
  Ik hoop dat als er vergelijkbare verhalen zijn, met dezelfde hoofdrolspeler, deze verhalen gemeld worden.
  En met ‘crowdfunding’ krijgen we een evt. proces wel gefinancierd.
  Stay strong Jelle.
  #METOO

 124. Reactie van Sven

  Als een verkrachting echt heeft plaatsgevonden is dat natuurlijk schandalig! Maar wat ik niet begrijp is waarom dit verhaal pas na zoveel jaar naar buiten brengen. En waarom moet dit via de landelijke media? Het begin nu een soort John de Mol productie te lijken, waar de kijker mag stemmen op wie de waarheid spreekt.
  En last but not least komen uiteraard vader en dochter Barend uit hun holletje gekropen om Nederland te laten delen in hun selectieve verontwaardiging en moralistisch gelul (behalve uiteraard als het over de Joodse onderdrukking in de Gazastrook gaat, dan geven zij niet thuis).

  Kortom: Jelle, het is verschrikkelijk voor je als dit je overkomen is, maar een gang naar de politie, rechter etc. ,zoals elke Nederlander, had misschien toch een betere keuze geweest.
  Nu vraag je via deze weg om een mening van mensen waar zowel jij als de rest van Nederland totaal niet op zit te wachten.
  Dit begint een beetje te lijken op het verhaal van 99 Luftballons van Nena.

 125. Reactie van Wilma

  Lieve Jelle,
  Laat ik beginnen om te zeggen:”Ik geloof je”. Jij komt op mij over als een eerlijk, integer persoon.
  Dat jij niet eerder gesproken hebt begrijp ik volledig en mensen die jou daarop veroordelen hebben iets dergelijks niet meegemaakt.
  Mijn eigen “nare ervaringen” liggen ruim 40 jaar achter mij en zouden als het aan mij gelegen had nooit besproken zijn.
  Uit schaamte, het gevoel mijn moeder te moeten beschermen, de angst niet geloofd te worden heb ik mijn mond gehouden. Tot mijn zus ca. 20 jaar later opeens alle signalen wist te verbinden en een eureka-moment had.
  Ik hoor mensen nu ook zeggen: na zoveel jaar is jouw herinnering van wat er precies gebeurd is vertekend en misschien niet meer accuraat. Misschien…..maar wat je nog precies weet, is hoe jij je op dat moment voelde, dat verandert en verdwijnt niet. Ook bij mij na meer dan 40 jaar niet.
  Sterkte, ben supertrots op je!
  Wilma

 126. Reactie van Monique

  NB in geval van drogeren zou het een verkrachting met voorbedachten rade geweest kunnen zijn. Dat is natuurlijk wat anders dan het schemergebied waar ik eerder over schreef. Duister.
  Toch hoop ik voor je dat Van Dam spijt heeft van wat hij als 25-jarige heeft gedaan, alsnog contact met je opneemt en eerlijk zijn kant van de zaak belicht.

 127. Reactie van Wijsheid

  Nou, vanuit een juridisch perspectief echt heel fijn dat v/Dam nationaal bevestigde dat hij met jou op 1 kamer was. En ook heel fijn dat hij bevestigde dat hij die avond ‘iets teveel gedronken had’. Hij plaatst zich wel op het plaats delict. En wanneer is er eigenlijk sprake van smaad? Als men de goede naam aantast, toch. Dan moet men wel eerst een goede naam hebben om aan te tasten!!

 128. Reactie van Bernadette

  Hoi Jelle
  Ik wens je heel veel sterkte en kracht.
  Voor mij ben je een voorbeeldfiguur, altijd integer en oprecht! Ik wil de uitzending van Pauw niet eens zien waarin de dader spreekt. Geef niet op, ik heb alle vertrouwen in je! En bravo voor je moed!

 129. Reactie van Raymon

  Stay strong Jelle, het voorkomen van dit soort misdrijven begint bij het besef dat men hier niet mee wegkomt. Daar draagt jouw verhaal ook aan bij. Je hebt geen misbruik gemaakt van je positie als BN’er, maar gébruik, waarmee je veel ‘ON’ers’ een hart onder de riem steekt. Hopelijk melden alle andere slachtoffers zich (als die er zijn) om sterk te staan bij een eventuele rechtszaak.

 130. Reactie van Jacqueline

  Sterkte Jelle. Wat een verschrikkelijke situatie zit je nu. Ik wens je veel kracht in deze moeilijke periode.

 131. Reactie van jaap

  lees dat insiders vd een valse nicht vinden, dat is al een signaal en ook lees ik op serieuze webisites, dat bv ghb heel veel gebruikt is en wordt in de gay scene, ook een belangrijk signaal.
  Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed afloopt voor Jelle, ook omdat anders niemand die ooit verkracht is geweest en nog geen aangifte heeft gedaan uit angst, schaamte, enz, enz, alsnog aangifte zal durven doen en monddood worden genaakt.
  Tegenstanders van jelle zouden toch op zijn minst moeten begrijpen , dat daders, psychopaten ed áltijd ontkennen of zwijgen, dat is kenmerkend voor daders, dat las ik onlangs ook weer in de krant nav Anne F.

 132. Reactie van Ad

  Alleen positieve reacties?

 133. Reactie van @Ad

  Nee Ad,

  zie mijn eerdere reactie:

  Reactie van Moedig
  27 oktober 2017, 20:31

 134. Reactie van insooka

  Beste Jelle, diep geraakt door uw verhaal en onder de indruk van de moed en integriteit waarmee u uw verhaal hebt gedeeld.
  Sluit mij aan bij voorgaande reacties: alle steun voor u en en eventuele crowdfunding actie.

 135. Reactie van Marja Langenberg

  Beste Jelle,

  Wat moedig dat je je nek uitsteekt en met het naar buiten komen van jouw verhaal anderen met dezelfde ervaring een hart onder de riem steekt en troost, en er aan bijdraagt dat de ‘machtigen’in onze maatschappij niet meer zo makkelijk wegkomen met aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie. Ik ben zelf twee keer in de problemen gekomen. De eerste keer door een leraar als leerlinge op mijn middelbare school, de tweede keer door mijn directe baas in een grote organisatie. De eerste keer werd een geheim dat vele jaren heb meegedragen, de tweede keer was ik weerbaar, maar uiteindelijk ben ik toch vertrokken uit een moeilijk houdbare situatie. Daarom heel veel dank voor het doen van je verhaal. Als er een crowdfunding actie nodig is om juridische kosten te dekken, doe ik daar graag aan mee.

 136. Reactie van Dora

  Lieve Jelle
  Ik heb express de MeToo discussie niet gevolgd maar jouw verhaal raakte me diep en maakte veel los bij mij.
  Ik ben zelf ook slachtoffer geweest van verkrachting en kon me identificeren met elke woord die jij zei bij de wereld draait door. Jouw (terechte) woede over de onrecht wat jouw aangedaan is maar ook over het feit dat jouw openheid tegen jouw keerde maakte me verdrietig. Dit is juist de reden waarom veel slachtoffers niet met hun verhaal naar buiten durven komen. In mijn opinie wordt dit aspect bij de MeToo discussie onderbelicht.
  Ook heb ik de reactie van de dader op tv gezien. Hij was zeer zenuwachtig, en kwam over griezelige hypocriet. Ik ben wel blij dat hij op tv verscheen want ik ga zijn gezicht nooit vergeten.
  In 2007 maakte ik twee videokunstwerk met de naam ‘Hold Your Breath’ die gingen over uitgesproken verdriet en woede rondom misbruik .Tot nu toe durfde ik ze niet te vertonen, het ongemak die hiermee gepaard gaat vind ik te veel om te dealen. Maar eergisteren verzamelde al mijn moed bij elkaar en zette deze filmpjes op mijn Facebook pagina.
  Het voelde als een bevrijding…
  Bedankt dat je zo flink en dapper bent en met dit verhaal naar buiten durfde te komen, hoe verschrikkelijk en ongemakkelijk het ook kan zijn.

  Veel steun en sterkte toegewenst.
  Liefs

  ps: mocht je de filmpjes willen zien zou ik ze naar jou toe kunnen sturen

 137. Reactie van WestCoast #metoo

  Beste Jelle,

  Erg knap van je dat je het durfde. Het lijkt namelijk wel alsof de gros van de bevolking slaapt. Jonge meiden en jongens die argeloos dromen over Tv-Land en zich niet realiseren dat er heel wat anders aan de hand is daar. En laten we eerlijk wezen: het werkt niet bepaald motiverend als men politiewoordvoerders lachend prijzen uitdeelt op t.v. en achter de schermen “gezellig” doet en de politie om de haverklap figureert of de hoofdrol heeft in TV programma’s. Een gevoel van objectiviteit krijgt een slachtoffer niet. En die zijn er dus wat doen ze daar eigenlijk behalve paaien?
  Feestjes van Gordon bezoeken met Ewbank in elk geval niet, of mag ik de poging niet beschouwen als een bijna #metoo ervaring?
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee: waak over jullie kids als ze aangeven auditie te willen doen voor kinderprogramma’s; waak over jullie tienerzoon of dochter als ze hetzelfde wil. Want wat de bevolking ziet als talenten zien hun als prooien. En de justitie? Tja, die heeft het blijkbaar te druk met najahh…. andere zaken!

 138. Reactie van Esther

  Wat moedig Jelle om met je #metoo verhaal naar buiten te komen. Het raakt me en ik besef mij nu ook dat ik na zoveel jaar ook mag zeggen; herkenbaar, ik heb dit ook mee gemaakt. Ik wens je veel sterkte en steun van de mensen die in je geloven.

 139. Reactie van Margriet Homan

  Beste Jelle,
  moedig verhaal, laat je niet ontmoedigen!
  Hartelijke groet, Margriet

 140. Reactie van Ineke de Jongh

  Lieve Jelle, heel moedig dat je je verhaal zo eerlijk hebt durven vertellen! Het maakt bij heel veel mensen heel veel los, gelukkig zou ik zeggen!
  Ik denk ook, weet het niet zeker, dat dit voor dader en voor slachtoffer nooit met geld vergoed kan worden! Alhoewel…..
  De dader raakt zijn reputatie als persoon kwijt! Is een straf, inherent aan zijn gedrag. Prima! En het slachtoffer, toch vaak voor zijn leven beschadigd, kan het nu naar buiten brengen zonder bang te zijn voor een oordeel.
  Als het tot een rechtszaak komt wens ik de rechters die deze zaken onder ogen krijgen en een uitspaak moeten doen heel veel wijsheid toe!
  Steun en sterkte gewenst ❤️❤️

 141. Reactie van Walter

  Beste Jelle,
  Diverse bewonderaars vinden je moedig, maar waarom is het moedig vijftien jaar te zwijgen en dan opeens het gebeurde via Trouw aan de openbaarheid prijs te geven, in het kader van metoo? Je bent toch geen kuddedier. Je wilt herhaling voorkomen, daarom zoek je de publiciteit, maar is dat niet een beetje laat? Je belager kan in vijftien jaar al heel wat slachtoffers hebben gemaakt. Waarom in de krant, dat wijst erop dat jezelf in de publiciteit wilt. Meer voor de hand had gelegen contact met de dader op te nemen, al was het maar om na te gaan of hij inderdaad nog een bedreiging vormde.
  Misschien was hij een brave huisman geworden of impotent, alles is mogelijk. Probleem is dat je verhaal weinig waarschijnlijk klinkt. ‘Gedrogeerd’ is het vaste excuus voor iemand die dronken is. Kennelijk was je toch nog fit genoeg om je naar de hotelkamer van de ander te begeven en de actieve sekspartij voor je rekening te nemen bij de ‘verkrachting’. Hoe dwong hij je? Met een mes op de rug, met dreiging van ontslag? Een man met een groot overwicht op een jonger iemand kan dat voor elkaar krijgen, maar een leeftijdgenoot die niet als een krachtpatser oogt en evenmin een veel hogere positie had? Vreemd. Daarna zweeg je tegen iedereen en bleef je nog ruim een jaar met je verkrachter samenwerken, weinig ruggengraat. Na vijftien jaar moest opeens iedereen het weten, van die onenightstand, waarbij je op je vingers kon natellen dat de ander het wel moest ontkennen. Was je niet gewoon beschaamd na het gebeuren, dat je iets gedaan had wat je eigenlijk niet wilde, overigens heel gewoon in dronkenschap. In de loop der jaren kon je het steeds minder voor jezelf verantwoorden en moest er wel sprake van dwang (maar hoe dan toch?) geweest zijn. Metoo bood je de gelegenheid om er definitief een verkrachting van te maken. Veel succes met de komende processen, maar ik zal geen hoog bedrag inzetten op winst voor jou.

 142. Reactie van Walter Bargenta

  In het stuk hierboven had ik verzuimd mijn achternaam te vermelden, met zo veel anonieme beschuldigingen en reacties lijkt me gebruik van de volledige naam op zijn plaats. Van misbruik biedt mijn boek ‘Lof der hunkering’ een voorbeeld.

 143. Reactie van anoniem

  Jammer, deze bovenstaande reactie van een schrijver. Het getuigt van een groot ego hebbend, mooi met woorden en wetend wat er zich werkelijk achter de schermen kan afspelen. Lee de kleine Prins eens en zet uw hart aan. Ik zal geen gedrag inzetten jouw boek aan te schaafen, laat staan lezen. Hoogdravend titel, holle woorden, doen af aan de werkelijke betekenis.
  Zal ik mijn echte naam hier neerzetten? Achternaam er zeker bij en wil je ook weten welke projecten ik in de kast heb liggen?

 144. Reactie van Чебурашка

  Mag ik jou en je gezin een beetle kracht sturen? 🙌🏼
  Uiteindelijk komt alles goed.

 145. Reactie van rob

  Ik zie aan je lichaamstaal dat je liegt..en na het verhaal van van Dam zie ik het sowieso anders. . jouw lichaamstaal bij dwdd zegt alles.. wie gaat er nu 15 jaar later dit naar buiten brengen? het is aandacht trekken, zielig doen, iemand kapot maken..Het lijkt wel of heel Amsterdam jouw zonder voorwaarde en wederhoor jou geloofd.. en maar aanneemt dat jouw verhaal de waarheid is.. ik vind je erg ongeloofwaardig overkomen. Jouw vader was ook een ster in mensen kapot te maken in artikelen.. de appel valt niet ver van de boom lijkt het.. Wanneer je het destijds zo erg had gevonden, had je het hem moeten vertellen, of in het ergste geval je redactie, politie weet ik wat maar niet deze goedkope manier om aandacht te krijgen. We horen nu niets meer van je omdat je waarschijnlijk door hebt dat mensen zien dat het niet zo lijkt zoals het was.. en dan nog.. niemand was erbij, niemand interesseert zich in jouw slachtoffer verhaal… Iedereen buiten Amsterdam heeft jou door, helemaal door, je narcistische gedachten en je zgn. intellectuele wereldje… je was 25 of zo in die tijd.. je wist donders goed waar je mee bezig was en wilde wat, homo erotische sex of liefde, wat het ook is, ik veroordeel het niet maar het was een ervaring, die jij achteraf, 15 jaar later!! niet zo passend meer vind en het gebruikt, gebruikt ja.. waarvoor??? voor jezelf? voor je programma? boek? ego? EGO, dat komt bij mij op.. Ik schrijf dit alles omdat ik voel dat je verhaal niet deugt! En dat hebben mensen door.. Get a life, ga vooruit, en houd op met dat metoo gezeik, wat echt een doorgeslagen slachtofferactie is geworden.

  Ik hoop dat van Dam hier goed uitkomt, hij is wat dit betreft het ongewilde slachtoffer, maar ik weet dat hij sterker is en op een of andere manier hier goed uitkomt..

 146. Reactie van Marjon

  Beste Jelle, een hart onder de riem. Jouw openbaring op tv was een erkenning voor heel veel anderen. Ook voor mij. Al was ik een kind en wist niet eens wat sex betekende. Maar de mix van pijn en schaamte herken ik bij alle slachtoffers. Ik vind het sterk dat je open bent over iets waarvan 99% van de slachtoffers zullen zwijgen. Om die duivelse mix maar nooit meer te voelen. Het doet er niet toe hoe oud je was, of de andere partij man of vrouw, arm of rijk, machtig of dominant was..Ook ouderen overkomt dit.Het is iets duivels en we moeten dit altijd veroordelen.

 147. Pingback van Hoe ontstaat seksueel geweld op de werkvloer? – Merlyn van Dobben

  […] De meest recente bn’er die van zich heeft laten horen is Jelle Brandt Corstius. Hij werd ooit ‘gedrogeerd en gedwongen tot orale seks‘. Door wie? Dat durfde hij niet te vertellen, omdat er geen getuigen bij waren en mannen met geld […]

 148. Reactie van ---

  Beste Jelle,

  Zojuist op NOS.nl het laatste nieuws gelezen omtrent jouw zaak.
  Grote bewondering heb ik voor de moed die je hebt laten zien om een artikel te schrijven. Het zal geen gemakkelijke periode zijn geweest, alle reacties et cetera maar weet dat veel mensen hier wat aan gehad hebben! Ook ik!

  Hartelijke groet,
  Bente

 149. Reactie van Marije

  Jeetje Jelle,

  Wat een afschuwelijke tijden maak je mee. Hou je sterk. Ik denk veel aan je.

  Liefs Marije 💋

 150. Reactie van Sas

  Beste Jelle, alleen van je boeken en hier en daar een goed programma, ken ik je bij naam en weet ik een beetje wie en hoe je bent.
  Toch voel ik me geroepen je een hart onder de riem te steken. Dus bij deze, een “kop op” van een vreemde. Ik denk aan je en hoop vurig dat deze zaak vol verliezers ergens stopt. Het liefst met de pielemuis van de ander op een schandpaal, maar dat zou wellicht teveel gevraagd zijn. Hoe dan ook, je bent een geliefd man en ik hoop snel weer een leuk boek te kunnen lezen, of je programma’s te kunnen zien.

  Groet Sas

Reageren