De deken

Ik zag haar gelijk staan. Ze had indringende grijze ogen en stond met een groepje andere zigeuners in de voor de rest verlaten stationshal van Sittard. Ik moet zeggen: ik was niet op mijn scherpst, en dieven zien dat misschien wel. Zoals ik een doctoraal in de geschiedenis heb, hebben zij een doctoraal in de diefstalkunst.

Ik was die ochtend met de fiets vertrokken uit Spa, en was nat en moe na honderd mooie maar zware kilometers over heuvels en door de regen. Ik kocht een kaartje voor mijn fiets terwijl de zigeuners bij de automaat rondhingen. Voor de zekerheid zette ik mijn fiets op slot toen ik bij de Albert Heijn nog een overgebleven oude gevulde koek kocht.

In de rij voor de kassa voelde ik mij schuldig over mijn vooroordelen. Maar de twee keer in mijn leven dat ik was beroofd waren het zigeuners. Een keer in een bus in Rome, en een keer in St. Petersburg, toen een groepje zigeuners de deur van de metro dichthield waardoor er een verstopping ontstond. Hun handlangers maakten gebruik van de verwarring om iedereen te bestelen, ik zag het voor mijn neus gebeuren. Mijn tante was haar twintig ansichtkaarten kwijt die zij naar Nederland wilde sturen, geen idee wat ze daarmee aan moesten. Gewoon maar pakken wat je pakken kon, zal de gedachte zijn geweest.

Met fiets en koek stond ik bij de lift naar het perron. Het meisje ging met een vriendin ook bij de lift staan. Toen we allemaal in de lift stonden vroeg ik hen, op mijn hoede, waarom zij niet gewoon de trap namen. Het meisje met de grijze ogen wees naar haar dikke buik, die verstopt zat onder een gezellige wollen deken. ‘Zwanger,’ zei ze met een onbestemd maar zwaar accent. Ik glimlachte en keek gegeneerd weg. Waarom was mij dat niet eerder opgevallen? Waarom ging ik altijd toch maar uit van het slechtste van de mens? Natuurlijk nam zij de lift! In Oost-Europa hoor je als zwangere vrouw* de trap helemaal niet te nemen! Voor je het weet struikel je!

Ik fantaseerde over een obscuur Moldavisch dorpje, waar haar oma, zodra ze hoorde dat haar kleindochter een kind kreeg, aan het werk was gegaan. Eerst had zij garen gespind van de wol van het schaap op het erf, en daarna had zij een warme deken gehaakt om het ongeboren kind te beschermen tegen de guurte van de Nederlandse herfst.

Terwijl de lift langzaam omhoog ging dacht ik gekrabbel aan mijn rug te voelen. Precies op het plekje waar ik mijn bankpas en ov-card bewaarde: in een vakje op de rug van mijn fietsshirt. Een nogal strak vakje, die ook nog eens werd bedekt met een klamme trui, nat van zweet en regen. Maar dit waren dames van de dievenacademie: op het perron aangekomen voelde ik mijn pasjes niet meer zitten. Ik ging achter het zwangere meisje aan, zei haar dat ze mijn pasjes terug moest geven, en vroeg waar haar vriendin was. Ze haalde haar schouders op en liep weg. Als dit een jongen van achttien was geweest had ik hem vastgepakt en moord en brand geschreeuwd, maar de gedachte om een zwangere vrouw bij de lurven te grijpen vond ik absurd.

Samen met de politie van Sittard struinde ik de perrons af, maar de groep zigeuners was natuurlijk al spoorloos. Ik vroeg mij af wat ze in vredesnaam met mijn inmiddels geblokkeerde bankpas en chipkaart aan moesten. ‘Ze pakken gewoon wat ze pakken kunnen,’ zei de agent.

In de trein – de conducteur had mij en mijn fiets een soort laissez-passer gegeven – vroeg ik mij af waarom ik niet eerder had gezien dat ze zwanger was. Ik denk dat je zwangere vrouwen niet zozeer herkent door de dikke buik, maar door de gloed op hun gezicht, en een soort vredige blik, als van een yogi die na tachtig jaar op één been te staan verlicht is geraakt. Die blik had dat meisje helemaal niet. Omdat ze onder dat deken natuurlijk een kussen had zitten. En de deken was helemaal niet gebreid door haar oma, maar kwam gewoon van de V&D. Gejat.

 

 

 

 

* soort van pleonasme eigenlijk, maar dan waar het bijvoeglijk naamwoord het zelfstandig naamwoord overbodig maakt. Maar ‘de zwangere’ is ook weer zo raar.

28 reacties op De deken

 1. Reactie van Stan Hollaardt

  IK noem dat laf en gemeen. Ik bedoel: vraag dan om geld.
  Nu krijg je weer gezeur met geblokkeerde passen. Kun je ff niet pinnen.
  Jelle, als je wat tekortkomt geef maar een sein.
  Sterkte.

 2. Reactie van san

  Wat vervelend voor je dat je dit voor de 3e keer mee moest maken maar het levert weer een herkenbaar en hilarisch stukje, waar ik weer van kan genieten. Je bent een inspiratiebron. Sterkte

 3. Reactie van annemarie w

  Leuk! Ik wens je niet toe om vaker bestolen te worden, maar ben wel blij om weer eens een column van je te lezen, dus wat dat betreft……

 4. Reactie van Tijs Metternich

  Het is bizar he? Helemaal geprept en vol informatie uit je reisgids vertrok ik laatst naar Belgrado. Totaal op mijn hoede voor mannetjes en rijen was ik druk bezig met mijn portemonnee, telefoon en materie die ik belangrijk vind. Zie ik ineens uit een ooghoek,waarschijnlijk dezelfde, zigeunervrouw met baby op de arm op mij af komen. Met de volharding van een hongerige otter bleef ze aan mijn arm trekken alsof ik een schelpdier was dat opengebroken moest worden.

  Na flink schudden, spugen en tenentrappen kwam ik gelukkig los. Mijn avontuur vervolgend, rennend met een vrouw met baby achter mij aan door het centrum van Belgrado was hilarisch voor de toeschouwers.

  Twee dagen later, terug in Nederland, fietste ik terug naar huis na een paar biertjes en word ik echt beroofd. Met klappen en alles. Geen zigeuners. Mijn conclusie was dan ook dat zigeuners alleen in het buitenland goed in berovingen zijn. Nu bewijs jij ineens het tegendeel en moet ik opnieuw mijn theorie gaan uitdenken. Dankjewel man. Heel fijn.

 5. Reactie van Nan Luursema

  Mooi hoor!

 6. Reactie van Berend M

  Denk dat ik diezelfde vrouw gisteren in de voormiddag gezien heb bij een tankstation tussen Tilburg en Eindhoven. Ze was net iets te oud om zwanger te zijn, vond ik. Ze zijn ws de A2 afgezakt naar Sittard. Het lijkt Opsporing Verzocht wel…

 7. Reactie van Riks

  Mooi!
  Het vooroordeel is heel herkenbaar.

 8. Reactie van Astrid

  Balen zeg! Wel mooi geschreven. Leuk om te lezen.

 9. Reactie van Aly

  En in Nerga aan de Spaanse kust zijn het de ‘bloemenmeisjes’ die het papiergeld uit je portemonnee toveren, die portemonnee heb je in je handen en je staat er met je neus bovenop. En dan voel je je zo stom, zo’n stomme toerist. Nooit zeggen: ‘Dat overkomt mij niet’, echt wel dus.

 10. Reactie van Barbera

  Ai ‘ik zag haar gelijk staan’. Gelijk met wat? Et tu Jelle?

 11. Reactie van Merijn

  Ach ja, dit soort dingen zijn bijna niet te voorkomen. Vooroordelen of juist niet: oppassen blijft het altijd.

 12. Reactie van Ardy

  Mijn overgrootmoeder woonde in het buitengebied van een pittoresk dorp in het oosten van het land en was altijd tuk op bezoek. Iedereen was welkom. De deur stond wijd open en altijd zat ze door het keukenraam te kijken of er nog volk op de weg was. Op een middag wilde ik haar weer eens bezoeken en stond tot mijn verrassing voor een gesloten deur. Zelfs de luiken zaten potdicht. Na lang kloppen deed ze schichtig de deur open en liet me snel binnen, waarna de deur weer aandachtig op slot werd gedraaid. Ik zeg: “oma, woarum hej alles dichte?” “Oew opa hef sigeuners in ’t darp ezeen…”. En ja hoor, bij het naar huis fietsen zag ik het al: “Circus Magic Barani van 27 t/m 30 mei op de schoolfeestweide”

 13. Reactie van Marjolein

  Dat deken? Volgens mij is het ‘de’ of ‘die’ en anders moet het ‘dat dekentje’ zijn, dat kan wel. En een pasje op je rug lijkt me ook geen veilige plek tegen hebberige zigeunervingers. Je kunt het beter ergens aan de voorkant in een zakje op je kleding stoppen en dat dan vastmaken met een veiligheidsspeld of zo.
  Wel vervelend voor je!

 14. Reactie van Marjolein

  En garen wordt meestal gesponnen niet gespind.

 15. Reactie van gonda

  Nogmaals een ai.

  “Eerst had zij garen gespind van de wol van het schaap op het erf”.

  Volgens mij hebben katten gespind, bijvoorbeeld liggend op schoot en wordt er wol gesponnen van schapen op het erf…
  Verder: leuk stuk!

 16. Reactie van Brigitte

  Vorige week in Maastricht hetzelfde meegemaakt!

 17. Reactie van karina

  Wat een ellende! Was in Arnhem uitgestapt, dan had ik je getrakteerd op een bakkie troost!

 18. Reactie van Herman

  Beste Jelle Brandt Corstius
  Met het geld van de column ben je toch zeker weer gecompenseerd.

 19. Reactie van Baukje IJntema

  ja lullig, je wil altijd het ” goede” in de mens zien, maar ja, zo zie je maar weer. Naïeve Nederlanders zijn we.

 20. Reactie van Nellie

  Jongen jij met al je prachtige reisverhalen,moet toch beter weten.Altijd jespulletjes aan de binnenkant van je overhemd vast zetten met spelden doe ik al zo,n 20 jaar en op deze manier ben ik nog nooit beroofd.Wel op andere manieren

 21. Reactie van Hans

  een zigeuner is tenminste herkenbaar. Dat is anders bij Henk en Ingrid.

 22. Reactie van Arnoud van den Eerenbeemt

  Artsen hebben het wel over ‘een zwangere’, zonder verdere toevoeging.

 23. Reactie van Hugo

  Geweldig stukje! Volgende keer alles tussen je kloten bewaren. Als het dan gejat wordt, krijg je misschien nog een massage…))

 24. Reactie van Klaas Smit

  Beste heer Cortius,

  Uw uitzendingen, geweldig hoor. Ik ben gek met de schaatssporters uit Odessa (plm. 1990/1992). Mijn vraag: kunt en wilt ú u aan die gegevens komen? Ik ben echt reuze gek met hun schaatskunde van toe en misschien ook nog wel van nu…
  Wat kost deze info’s op cd’s voor tv.?

  Mag ik benieuwd zijn.
  Mijn tel.nr. 0597-521486,
  Troelstrakade 2,
  9693 Da Bad Nieuweschans, 26-10-’15.

  Bij voorbaat dank voor uw moeite en vooral begrip.

  Veel groeten, hier ook welkom,
  Klaas Smit

 25. Reactie van Klaas Smit

  zie boven aangegegeven, dank ervoor.

 26. Pingback van Russische Vrouwen Zoeken Man Gives | contactadvertenties.xyz

  […] Jelle Brandt Corstius » De deken – Over Mij: Jelle Brandt Corstius. Freelance writer based in Moscow, Russia since march 2005 . zoek in blog: […]

 27. Pingback van Russische Vrouwen Zoeken Man Gives | gratishoeren.xyz

  […] Jelle Brandt Corstius » De deken – Over Mij: Jelle Brandt Corstius. Freelance writer based in Moscow, Russia since march 2005 . zoek in blog: […]

 28. Pingback van Russische Dames Spa | 123sexmatch.xyz

  […] Jelle Brandt Corstius » De deken – 27 reacties op De deken. Reactie van Stan Hollaardt. 30 oktober 2014, 15:30. IK noem dat laf en gemeen. Ik bedoel: vraag dan om geld. Nu krijg je weer gezeur met … […]

Reageren